July 21, 2010

activated

salam. muahaha. lama gile x update. hp xleh access blog ah. kalo takk dh lme aku wat krgan.
for this entry,, its going to be full of craps je. mybe nxt blog i'll do sumthing that can cntribute to this world. haha. bajet besa je sumbangan. haha.

4th july aritu dh daftar jadi bdk 1st year. terasa muda kembali. aawhh :D gilaks. n then bergaul dgn org yg at least stahun lg tua. mula2 masuk je dah ade org yg cri psl.
ohh. kesah lama. tak ape. aku maafkan.

aku join mcm2. bajet tough n clever nk mmpus sbb egt bley committed dgn suma. tap takpe. i'll try my very best. n if you find it not satisfying, it is all my fault.

haritu kakak balik msia jap.. huhu. xpat join. nk sgt lpak lama2 dgn fmily... dh lme xgather sme2..raya kali ni lak kkak xbalik. tapi kakak dh dtg sini dgn mama aritu. BESTTTT SANGATTT. tapi kejap je. ;(

makin lama makin rindu kat fmily. tapi tak de masa gak nak balik.

well. sekarang aku on9 gne wifi utm je sbb aku mls nk bayar bil p1 yg budus tu. lantak kaw ahh..

ade byk lagi sbnrnye aku nk cte. tp xsmpat. haih. mgalahkan gabenor britain je. agagaga.

see ya..!! salam :)

July 1, 2010

pengemis dan sedekah

kalau anda terjumpa pengemis buta meminta sedekah apa yang akan anda buat?

okay. to be honest. i am not that nice. haha. ye. kadang-kadang aku sedekah. tapi selalunya tak. bukan apa, aku tahu diorang masih mampu mencari wang, dengan cara lain. at least kalau kau menjual tisu pun aku masih ada respect. itu namanya menjual. kalau orang lain nak beri kau lebih dari harga tisu, itu namanya rezeki.

mungkin orang akan cakap, "senanglah kau cakap, bukan kau yang buta." mungkin jugak aku akan tergamam barang seketika. mungkin aku tak akan berdebat face-to-face dengan si pengemis itu. sebab aku masih ada rasa hormat. aku pun tak nak la rasa bersalah buat dorang nangis lak kan? haha. poyosss.

meminta sedekah BUKAN suatu kerjaya. menjual tisu? YA. dia berniaga. barang yang didagangkan adalah tisu. berniagalah apa sekalipun asalkan ianya halal. walaupun kerepek.

sedangkan masih ramai yang kat luar tu yang kurang upaya. tapi aku rasa ramai juga antara mereka yang pilih untuk meminta sedekah. tanye jela google. pasti banyak keputusan yang anda peroleh dalam sekelip mata. sebagai contoh,

kau kenal dia? aku pun tak kenal sebelum ni. tapi jangan risau.aku nak introduce la ni :)

disebabkan internet aku problem sikit, aku tak dapat nak tahu detail sangat pasal dia. yang penting, dia berjaya dengan cemerlang sampai keluar akhbar medkom. (untuk johor sahaja)

mungkin dia tak jual kerepek mahupun tisu seperti yang aku nyatakan kat atas tapi aku confirm dia tak jadikan buta sebagai alasan. maybe aku banyak cakap pasal orang buta tetapi aku lebih beri penekanan kepada orang kurang upaya sebenarnya.

aku pernah gak tengok lukisan and kad raya yang dilukis menggunakan jari KAKI oleh OKU. cantik. malahan lagi cantik dari yang aku pernah buat dengan sepuluh jari TANGAN aku.

aku nak kongsi sikit pengalaman aku pergi ke Indonesia. ada pengemis mintak kat mak aku duit. bukan main merayu lagi cakap berapa hari dah dia tak makan and suma suma tuh. sebabkan dia cakap dia lapar, mak aku hulurlah sandwich yang dia dapat dalam flight tadi. sampai hati budak tu campak makanan tu lepas mak aku pergi dari situ. sebab mak aku pusing belakang balik and tu yang nampak. (time yang trip ni aku tak ikut sekali ye). ada tu pulak, dia nyanyi2 kat gerai makan. (kat sana diorang panggil ngamen) bila orang hulur duit syiling, dia boleh lak demand nak duit kertas. bukan niat aku nak burukkan pengemis kat sana. aku rasa ada je yang kat malaysia ni wat camni.

jangan cakap aku takkan paham macam mana rasa jadi kurang upaya.aku pernah sakit. iya. memang tak sama dengan orang yang OKU tu, tapi bila kita hilang nikmat kita, bukankah kita kurang upaya.seminggu sebelum-sebelum ni aku ade ulser kat lidah, bibir and tonsillitis. bukan itu je, gigi geraham aku pun ada problem sikit.so, kalau nak bercakap tu tersangatlah azabnya. hanya Allah yang tahu apa rasa dia.alternatif yang aku ada hanya BERHENTI BERCAKAP.

and aku rasa nikmat dalam sakit tu. nikmat aku takyah cakap perkara sia-sia. aku tahu aku boleh kurangkan saham dosa aku kat situ.


p/s : entry ni dah lama dah aku nk publish, so, ada kekeliruan dalam faktor masa. kalau de pape soalan, sila tanye kat sini.