March 22, 2012

Gagal Jangan Kecewa, Berjaya Jangan Dibangga



Bismillah and Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. i am still alive.. to write something beneficial to certain groups of humans, insyaAllah..

Setiap cerita ada permulaan, klimaks, cabaran, dan akhir sekali akan ada penutupnya.

Sama alirannya dengan hidup. hidup sebagai manusia, penutupnya adalah syurga atau neraka.

tapi akan wujud cabaran-cabaran dalam hidup. ini salah satunya. kehidupan sebagai seorang pelajar.





jika betul tafsirannya, kehidupan ni pon takkan ada henti. belajar biar sampai mati, kan?


tapi apa yang saya nak tulis kali ni, khas buat adik-adik lepasan SPM 2011. terutama sekali graduan MRSM Alor Gajah.




baiklah. biar saya gunakan pendekatan 'akak' supaya tidak berapa kekok pembacaan selepas ini ya?





semalam, akak terbaca 'ranking' MRSM AG. no 27. dari semua MRSM. bacaan ranking tu pula, akak dapat dari kawan akak sendiri. juga graduan MRSM.. cuma dia graduan MRSM Kuantan. ya, mereka top ten.




tipu kalau akak katakan tak ada perasaan cemburu atau kecewa walau sikit. macam mana besar pon kita, mesti kita akan ingat jugak tempat kita belajar.



so, dari ranking tu, akak bukak page 'Ansara Ag' untuk tau status cerita selepas-result-spm ni. nyata ramai adik-adik akak yang kecewa ye? dan tak kurang ramai jugak yang gembira.











tahniah buat kedua-dua golongan ini. kecewa dan juga gembira. dua-dua bertuah. :) sangat bertuah.


tahniah. sekalung tahniah buat adik-adik. untuk bercerita tentang pengalaman orang lain, mungkin akak kurang mahir. jadi, biar akak kongsi sedikit kisah hidup akak. semoga ada manfaat.



dulu, semasa sebelum result SPM keluar, akak dah dipanggil untuk masuk ke UTM bawah program EKSPRESS MARA-UTM. Alhamdulillah, akak rasakan itu sebagai satu peluang buat akak. yelah, cepat belajar, cepat habis. itu yang akak fikir.



selepas tamat 6bulan program ni, kami sambung degree. cerita demi cerita demi cerita. makin lama, makin ramai yang sertai program ni, yang mengeluh. ketinggalan dalam pelajaran. tak dinafikan, akak salah seorang daripada orang-orang yang mengeluh tu.


makin lama, identiti budak 'Forecast' iaitu gelaran untuk sesiapa yg menyertai program ekspress mara ni makin hilang. hilang dari segi pelajaran. senang cerita, bright students are not shining anymore. rumah tanpa tiang yang kukuh, takkan dapat bertahan, kata mereka.



tapi bukan semua. ada juga yang terus bersinar. :) siap jadi pelajar cemerlang untuk kos dia lagi. hihi


bukan tujuan akak untuk tulis keburukan 'Forecast'. Tak. bukan itu tujuannya. cuma akak nak buktikan, tak semua yang bernasib baik tu, akan terus bernasib baik. ini hal rezeki. rezeki masing-masing. hidup ni kan macam roda..




Alhamdulillah, rezeki akak dalam belajar masih ada. setiap benda yang jadi ni ada hikmah dia.kita takkan tau apa yang ada depan kita. Allah tu kan sebaik-baik pengatur.. :)




nasihat akak, apa juga tawaran yang datang lepas ni, pertama, rujuk Allah. solat istikharah. tanya Dia, betulkah ini pilihan terbaik buat aku?




then, rujuk parents atau sesiapa yang boleh bagi info. maybe susah nak pilih nanti. akan ada tawaran dengan bermacam pilihan. pilih kos yang kita MINAT.


sedikit info untuk dikongsi, masuk matrikulasi tu langsung tak teruk macam ada yang segelintir hebahkan. kononnya matrix lagi terok banding asasi.




tidak.. tak mungkin matrix akan terus wujud kalau mereka teruk. KEBANYAKAN batch kos akak sekarang ni yang cemerlang, datangnya dari lepasan matrikulasi.




asasi pon tak kurang hebatnya.. begitu juga dengan diploma.. percayalah, apa pon tawaran yang akhirnya datang pada kita tu, itu yang terbaik untuk kita.





have faith. have faith in Allah. have faith in yourself. SPM is not the end of the world. there are lots more trials ahead. i can't tell you much about in how forms will the trials come, as i am with you right now. i am travelling in this life, just like you.

Just go on dear. you have already overcome the pain, don't you want to taste the sweetness that insyaAllah will come afterwards?


insyaAllah, this life is full with surprise. nobody knows what's ahead. the thing is, keep on trying. Allah melihat pada usaha kita, bukan hasil.





March 15, 2012

Aku, Rasulullah dan Syurga.

Assalamualaikum and happy Thursday!



Alhamdulillah, i am still alive. Masih hidup selepas mati buat sementara. Tidur selama beberapa jam maksud aku.


Apa yang aku ingin tuliskan kat sini, diilhamkan dari hasil fikiran malam tadi. Biar aku cerita dari mula.


Malam tadi, aku selak buku. Ulangkaji pelajaran. Norma sebagai mahasiswa UTM. Sedar tak sedar, belajar sambil online, buat aku leka.. aku lupa masa berjalan..


Mula lah aku bancuh Neslo, cari lagu ala-ala clubbing. Supaya terus semangat, kononnya. Mula lah lagu 'Moves like jagger' dan 'Mr Saxobeat' dipasang.


then, Aku teringat ada satu lagu 'Hadis 6' kat Youtube. Sedap. Jujur aku katakan, aku masih lemah dalam hal agama dan aku masih tak betah menjadikan Qiraat sebagai halwa telinga. Cuma lagu 'Hadis 6' by Xavi dan Algebra, ni lain sentuhannya. 'Mr Saxobeat' bertukar pula ke 'Hadis 6'.



Sambil melihat skrin Youtube, aku terlihat diruangan kanan 'related videos'. Ada nama Ustaz Don di video klip tu.





Tajuknya Cinta Rasul. Seusai lagu 'Hadis 6' bermain, aku mainkan pula klip video Ustaz Don.

Seminit.. Dua minit.. Aku leka mendengar.. Bukan sebab aku kurang fokus terhadap bahan ulangkaji aku.. Bukan.. Cuma betapa kata-kata Ustaz tu kena dengan situasi aku.



Rasulullah s.a.w. Rasul junjungan kita. Satu persoalan yang bermain dari semalam, "Kalau Rasulullah s.a.w ada dengan kita sekarang ni, apa kita buat?"


Kalau ada Rasulullah bersama aku saat ni, aku malu. Aku malu. MALU. malu menjadi umat yang tak bersyukur.



Sehingga nafas yang terakhir, apa yang Rasulullah risaukan adalah umatnya. Bukan isteri baginda. Bukan harta. Bukan. TAPI KITA.



Hari ni, sudah selawatkah kita? Allahumma Solli ala Saiyidina Muhammad.



Jujur aku katakan, aku bukan Hamba Allah yang terbaik. Aku sendiri masih belum cukup baik. Aku belum menjadi sebenar-benar hamba. Hamba Allah. Tapi aku berusaha. Ini usaha aku.




Untuk entri kali ini, semoga bermanfaat. Mungkin entri ni dapat sumbangkan sedikit saham buat aku ke syurga.



March 11, 2012

Revived.

Assalamualaikum.

it's 3.30 am but i am still awake. Bila malam-malam macam ni, otak aku ligat berfikir. Pasal masa depan mungkin.

Dah pukul 3.30 and esok ada training baru ko nak fikir masa depan?


Well, better late than never fellas.



Let's jump to the topic.

Sem lepas, aku berazam dengan diri aku, kalau aku dapat result okay, aku akan continue balik menulis blog.

Selepas satu sem aku mendiamkan diri, selepas result aku tahu, ternyata, aku gagal.

Ya. aku GAGAL.







tapi apa yang buat aku menulis kembali, sebab aku tau, ini bukan sebab kenapa aku cipta blog.

aku buat blog, sebab aku minat menulis. ohh, terima kasih buat ibu aku yang mengalirkan darah sastera dia sedikit sebanyak dalam diri aku.

aku sedar, kalau TUJUAN dah TERPESONG, takkan aku dapat capai matlamat.


kalau nak diluahkan semua kat otak, takkan cukup satu entry.

cuma kali ni aku harap, takde mahasiswa yang jadi macam aku. yang jatuh. menjunam. bukan aku nak kata aku confirm jadi produk gagal. cuma aku nak kata yang nak bangun dari jatuh tu susah. sangat susah. dengan luka, dengan malu, dengan kecewa semua kau nak hadap.

kecewa. perasaan. susah aku nak cakap betapa kecewanya aku. semua orang ada kisah gemilang masing2. tapi yang buat aku kecewa, bukan sebab aku tengok betapa cemerlangnya orang lain. tapi sebab aku tau aku mampu untuk cemerlang macam tu. aku tau aku mampu.

kecewa. bukan ini yang aku harap parents aku hadap. bukan ini. bukannya fakta yang jelas tentang betapa gagalnya aku. tahu tak macam mana perasaan yang kau dapat kalau kau dapat buat mak kau senyum? tahu tak betapa gembiranya perasaan tu? tahu tak macam mana senyuman tu mampu ubah hidup aku? tapi, tahu tak macam mana perasaan aku, bila aku tau senyuman tu dah takde. sebab aku sendiri. sebab kesalahan aku. aku tau aku boleh baiki keadaan ni. aku cuma perlu masa. dan semangat.

kecewa. bila kau tahu rakan-rakan yang duduk sama kelas, sama blok, sama rutin, sama semuanya, tapi betapa berbeza pencapaian kau dengan dia. lebih-lebih pedih campur cuka bila kawan tu kawan karib kau.

kecewa. bila kau sedar yang kau tak lagi macam dulu. bila kau bukan lagi budak2 yang boleh main-main dalam kelas tapi still boleh tangkap apa yang cikgu ajar.


ahhh.. senang cerita aku kecewa. lebih kepada kecewa dengan diri sendiri.



padi tak kan dapat kalau tak dituai. hasil takkan dapat kalau tak usaha. sebab tu aku usaha. aku sepak-punggung-sendiri (kicked my own ass). aku tau macam mana keras aku usaha dulu.



tapi mungkin cara aku salah. mungkin ini ujian Allah.



semua benda jadi ada sebab kan?


aku cari balik punca aku. punca kejatuhan ni. aku tau, mesti aku ada buat salah kat mana-mana. mesti punya. kalau tak, takkan aku gagal camni.

insyaAllah. aku akan cari dan musnahkan semua parasit jahat yang buat aku lalai.

dah tiba dah fasa Walk-Your-Talk. ini usaha aku sem ni. kita tengok macam mana hasilnya.,












she is my sis. i wanna be in her place someday. i know i will.




















insyaAllah aku akan terus semangat untuk sem baru. doakan aku kuat kawan-kawan.