July 19, 2013

Practical & Life !!!

Assalamualaikum and hye everyone!!

For those who are reading this blog for the very first time, welcome :)

How to begin my words, let me brief my current life okay?

For this time being, I am a trainee at RNZ integrated SDN BHD. Soon will be named as Petrofac. It is an oil and gas company. Well established i assume. The allowance given is pretty much beyond my expectance. *ehem* it's 600/mth. Pretty good for a student like me, kan?

So, let's get to the main, shall we? I used to be lost before. Doesn't mean that i've found my exact path right now but at least, i know what i'm longing for.

First of all,

sekarang ni aku tengah praktikal. That's mean that aku ade lagi 2 sem je lagi tinggal.  Tapi, aku rase banyak sangat aku belajar dalam tempoh yang terdekat ni. Terlampau banyak aku boleh katakan. First of all, jom aku cerita sikit hal praktikal

PRAKTIKAL

before practical


masa first time kitorang dapat 'esaimen' untuk cari tempat sendiri ni, aku pening. macam mana kalau aku tak dapat tempat? kalau mcam korang aku tak tau la. tapi macam aku, aku kene consider tempat. sebab aku sekarang belajar kat johor.membesar kat melaka, tapi rumah sekarang kat sarawak. so option yang paling senang adalah tinggal dengan kakak aku kat Ampang.



the problem is bila aku dah fixed kan tempat nak praktikal, aku ade restriction. Ampang bukan industrial area. so lagi susah aku nak cari company. kalau nak pergi area Selangor, lagi la parah. memey la banyak industri, tapi transport acane lak? takkan nak menapak ke sana tiap-tiap hari. habis elaun aku kat situ je la.



first aku try Lembaga Getah. Excited gila bila dapat tau dorang accept application aku through email and phone call. but then, bila aku tanye pasal elaun, dorang jawab, "elaun seringgit sehari dik". aku dok pikir. seringgit sehari???? dah tu 3 bulan aku kerja dapat berapa je? seringgit sehari tu, ikut hari berkerja tau? haishhh... aku reject balik offer. berpuluh-puluh company aku call. habis kredit kat company je. call log aku takyah cite ah.. memang bersepah number company.




aku bagi tips la untuk korang yang contact company ni kan,


tips call company

1) jangannn sekali- kali email pastu tak follow up. esok lusa tu call for confirmation. try push company tu kalau ko betol2 nak company tu.
2) kalau dia just cakap, "nanti saya call balik", please proceed with next company. membongak jela tu nak call balik..
3) CV (resume) yang ko sediakan, please sediakan gambar yang comel dan FORMAL. that is your first impression. don't judge a book by it's cover but you will never have a second chance for the first impression. understood?
4), kalau ko tak yakin dengan pointer ko, jangan letak.
5), try apa sahaja alternatif yang ko ada. especially lecturer. frankly speaking, aku sendiri dapat tempat through lecturer aku. so, be nice to your lecturer, him/her might suggest you to a well-known or even well-paid company.
Last but not least, jangan lupa lepas usaha, tawakal. doa kat Dia jangan pernah putus.



kalau korang boleh LI kat mana-mana, lagi senang. apa yang aku boleh pesan sekarang, belajar elok-elok. Pointer tu main peranan penting. ye, aku tau mesti ramai yang bagi tahu tak penting pon pointer tu.



tapi ada sorang member aku, fully sponsored practical. under Schlumberger. penginapan dia kat rumah macam pent house tu, every day akan ada maid datang kutip baju kotor and basuhkan siap lipat sekali. kemaskan rumah dia segala bagai. allowance pon mewah. sekarang, pointer tu penting tak? bukan tu je, apa yang kita usahakan hari ni, akan reflect masa depan kita.



apa yang aku cuba sampaikan adalah, kalau harini kau saving untuk beli kereta kancil, will you think that you can buy Porsche at the end of the day? tak kan? apa yg kau save, itu yang ko dapat beli nanti.





during practical


okay, as i mentioned earlier, aku dapat engineering consultant punya company. after one week aku praktikal, (which aku takde buat pape pon for the whole week tu) aku dapat transfer to level 11. level ni ade satu sub-department yang urus just one major project. the project is Upstream Downstream Theme Park. ni bukan theme park untuk huha-huha tu tauu? theme park ni Live Training Plant and located at Terengganu. I may not be an expert in this field but i'll try my best to explain briefly about this project. okay Upstream means plant located dekat land, Downstream pulak dekat sea. Tapi untuk project ni, dua2 dekat land sebab dia cuma training plant. However, every equipment kat plant ni exactly similar dekat plant sebenar. understood? any further question, mind to email me at this.



so i was attached to this department untuk assist Mr Satha, a project engineer. actually, ape yang aku buat, has nothing to do dengan apa yang aku belajar kat UTM. sadis? that's for real indeed. and ramai je engineer yang macam tu kat sini.



like someone has told me before, masa praktikal ni la nak belajar semua bende. masa praktikal ni la akan kene marah segala bagai. apa yang ko kene buat, JANGAN PUTUS ASA. itu yang penting. keep on motivated. no matter how dull your works gonna be. face it, and try to enjoy it. kalau rasa bosan tu, try cari bahan untuk isi masa lapang. you know what, i read about this quote somewhere before, a person will be more happy if he/she is busy with anything. my personal opinion, it's true indeed :)



masa praktikal ni la aku belajar jalan-jalan kat KL. especially Ampang. siape je nak bagi tahu aku bende-bende yang takde dalam buku ni? aku belajar cara naik bas. kat mana nak tekan loceng. pukul berapa jalan sesak. pakcik bas mana yang bawak sedap je. camne nak menyelit time bawak kete. bila nak rude kat jalan or bila nak bagi jalan. semua tu nampak remeh. tapi kau sendiri tahu takde siape akan bagi tahu ko bende2 camtu. aku treasure semua bende tu. Alhamdulillah Allah bagi aku nikmat rasa syukur untuk benda-benda macam tu.






















































aku tulis ni, bukan sebab aku pandai. tapi aku taknak korang terlepas peluang. aku try cari orang untuk explain kat aku bende-benda simple macam ni. tapi aku tak jumpa.
















tenkiu Mr Google




belajar. jangan pernah penat untuk belajar. sebab it hurt's you the most when someone address you 'stupid'. especialy when it comes from someone that you had your respect.









2 comments:

kure said...

salam.... nice one amy... my first visit ur blog to be frank... pros: it's fun n catchy yet informative.. keep it up.. do write more, i love to c u 'mrapu' (which in good i mean).. hve nice days, cheerio! ^_^

nurul amelia mustaffa said...

though u only publish a 'kure' name. i know exactly who u r..hahaha tenkiu naa.. :)