July 25, 2013

Kek Pandan Gulung saya!!

credit to Kak Dayang






Saya ni mmg pesen suka makan sikit, so, semalam i decided to make my own kek gulung or nama lain dia swiss roll.




Punya la semangat pergi beli bahan-bahan nak buat ni lepas balik kerja. Padahal memang tau dah tak sempat balik before Maghrib. Semangat kannn? haha



so, based on resipi kat blog Kak Dayang. Hehe Tenkiu kakk!!



bahan-bahan dia semua boleh tengook dekat blog kak dayang ye.. saya just nak share pictures yang semalam ambil. kira macam step by step using pictures la.




 Okay, 1st of all sukat semua bahan-bahan yang diperlukan. macam saya, saya sediakan dalam tupperware macam ni. 




 Then, saya masukkan 5biji telur, esen vanila, ovalette and gula aising.




 Kemudian saya putarkan (kelajuan maksimum).




Ini lepas saya campurkan mentega cair and tepung gandum. nampak tak mentega tu berketul-ketul lagi?? haih.. amelia...amelia... (geleng-geleng kepala).




Lepas masukkan acuan dalam loyang yang dah alas baking paper tu, masukkan loyang dalam oven. suhu 180 'C. Sementara tunggu kek bake dalam 15 minit, saya pon kemaskan barang-barang semua yang dah guna tadi.,

ngam-ngam je lepas habis kemas, haaaa.. tiba masanya untuk keluarkan dari oven!!! JOM tengok hasilnya!!









































TARAAAAAAA!!!!!!!


 HAHAHA inilahhhh hasilnya lepas Chef Amelia ni baking. ade ke patot?? anak dara bake jadi macam ni, LOLOL sori para senpai dalam masakan. saya mungkin dah langgar beberapa pantang larang. okay, mungkin banyak.






Tengok tu.. terbalikkan pon takde efek. habis melekat kat baking paper. TT_TT
Tau tak yang masa jari saya tekan kek tu, jadi berminyakkk sangattttt.. kenape ea?



 Meh saya listkan apa yang saya rasa macam salah je saya buat:
1) saya tak ayak tepung gandum
2) masa nak gaul tu, saya ada gunakan jari untuk lurut marjerin dari sudip.
3) saya masukkan semua bahan sekali gus. mama cakap kene pukul telur dulu, then baru masukkan esen, ovalette and gula tu suma.
4) saya cairkan mentega tu guna kuali panskan terus kat dapur. *tapi saya buat api kecikkkk je, then sepuluh saat atas dapur, alihkan dari api. then, letak atas api balik, larikan. Ulang - ulang.*


Apa yang saya rasa saya buat betul dah:
1) make sure semua utensils bersih time pakai tu.
2) ikut instruction betol2. such as, masukkan apa dengan apa. kacau perlahan-lahan or even sukat betul2.





Nampak tak saya boleh listkan kesalahan saya lebih dari apa yang saya rasa betul. hahahaha. untuk sesiapa yang tau macam mana nak betulkan or tau kat mana salah say, pleaassee and pleaseeee let me know boleh?? Because I really do craving for this kek pandan gulung. pity me ;(












p/s : untuk sesiapa yang nak cuba resipi kat blog Kak Dayang tu, please do try. Resipi dia takde flaw pon, saya ni je yang tak reti bake cake lagi. Thanks a lot!





No comments: