June 22, 2011

senarai-bukan-dean-list


# info hari ni #

perkataan terpanjang dalam english :

PNEUMONO­ULTRA­MICRO­SCOPIC­SILICO­VOLCANO­CONIOSIS


perkataan terpanjang dalam bahasa mesia :

menyetidaknyahcasdiversifikasielektrostatikkan

senarai video paling mengarut :








sekian sahaja dari saya untuk anda.

notakakidimulut : mulut gambit macam longkang! tak caya tengok twitter dia.








kalau dah namanya dunia, tak kan ke mana.

June 16, 2011

tak payah nak kerek sangat la kann sebab kau bayar berapa sen je ponnnn!

siapa je yang tak marah. put yourself in my shoe. aku kerja bukannya kena layan dia sorang je.

nak kene bancuh air, basuh pinggan mangkuk, lap meja and segala benda lain.

kalau setakat bancuh air tiga cawan takpe lagi la weyhh. Kalau DUAPLOH? Kalau TIGAPLOH?
siap ade nak yang kopi 'kaw', teh 'nipis', nescafe 'kecik'. tu baru kira yang pelik, cuba kalau yang nak bungkus lak. kalau "apedehal?" lah yang terlintas dalam otak kau, kau salah!

kalau kau fikir benda ni senang, be my guest. i will welcome you with my whole heart and EVIL GRIN.

nasib baik la masa kerja aku tak lama. berapa jam je pon. macam-macam kerenah aku jumpa.

tapi yang buat aku rasa cam nak bako je motor pakcik ni bila dia banyak songeh. meh aku cerita.



*CERITA INI DIKLASIFIKASIKAN SEBAGAI BEBAS-UMPAT KERANA KAU TAK TAHU PON SIAPA YANG AKU UMPAT DAN KAU HANYA AKAN MENOLEH BELAKANG JIKA BERSELISIH BAHU DENGAN BELIAU INSTEAD OF KAU MAKI DIA DENGAN KATA-KATA KESAT DENGAN NIAT INGIN MENEGAKKAN HAK AKU YANG DAH TERTINDAS. "PAKCIK" TELAH DIIKTIRAF SEBAGAI WATAK BUKAN BERDASARKAN NAMA SEBENAR*


pada suatu petang yang agak sepoi bahasa inggerisnya sambil diiringi bau yang semerbak, aku didatangi oleh seorang pelanggan,

*untuk makluman, aku bukan GRO, naudzubillah*

p :"dik! dik! dik!"
a : "(pakcik ni tak nampak ke aku tengah kelam kabut siapkan air orang ni?)"
p : "kasi kopi jantan(bukan brand sebenar) SATU!"
a : angguk.
a : "ni airnya"
p : "dik, charger ade? charge hp ni.." sambil menghulurkan hp nokia yang telah dihentikan pengeluarannya kerana aku tak suka. <== ok tipu tipu. memang betul dah lama tak nampak nokia model tu.
a: " ok ok." aku pas kat tuan kedai mintak tolong dia yang uruskan.

berapa minit kemudian.

p : *suuwwiiit. suwiit.*
a : toleh dengan penuh tanda tanya. gerangan siapakah yang memanggil aku dengan penuh kekurangan adap tersebut?
p : "tolong tambah susu boleh tak? tambah air sekali"
a : " haa" jawab aku malas.
p : "hp tadi mana?"
a : "ni.."
p : on balik hp dia. tapi tak menyala. "asal tak charge?"
a : "saya tak tahu. tadi Pak yang uruskan"
p : "yela. tapi asal ni tak boleh on?"
a: "saya tak tahuuuu. tadi PAK yang uruskan........"


okay. let's stop there. annoyed? me THREEEEE.

kalau gerai ni kenekan service tax sekali takpe lah kan kau nak demand layanan camtu.

dahtu panggil orang suwiit suwiit tu pehal? lain lah ko nak panggil colleagues kauu. ni tak. SHOW SOME MANNERS PLEASE?

if you want to be RESPECTED, respect others!

itu pon nak kene ajar ke??? aku rasa kalau kau cakap lembut-lembut SUMPAH aku tak kesah la pakcik oiiiii.

tak semua orang yang kerja so-called-low-standard ni should be underestimated. pernah tak kau fikir yang aku ni mungkin satu hari nanti jadi bos kau?pernah tak? aku rasa tak! sebab kalau kau rasa camtu mesti dah lama kau bersopan dengan aku!






aku kerja kat gerai makan ni bukannya sebab aku gila sangat nak duit.

bukan sebab aku dah desperate sangat takde kerja.

bukan sebab parents aku dah tak boleh lagi sara aku.

aku kerja sebab aku nak tolong owner gerai ni yang juga kawan parents aku. pembantu dorang lari. dorang pulak tak menang tangan. kebetulan aku tengah cuti sem. salah ke aku nak tolong??





dalam army system, rank amat dipandang tinggi. sesape yang ade unsur ketenteraan mesti tau pasal bende ni. walaupun ayah aku seorang pegawai, LT. KOL MUSTAFFA BIN OTHMAN tak pernah halang aku dari buat kerja ni sebab dia tahu apa yang lebih baik. mak aku pon tahu apa yang lebih baik. macam tu jugak aku.walaupun aku tau mesti ade yang fikir "anak pegawai kerja kat kantin tentera??". sorry if am being too paranoid. but i can interpret by your looks.











bukan niat aku nak berlagak, atau maki hamun orang sesuka hati. cuma aku kecewa. aku kecewa mentaliti masyarakat KITA ni rendah sangat. termasuk aku. cepat judge orang. kalaulah semua orang boleh tunjuk some manners, i am sure world will be a better place to live.






apa-apa pon kita buat, fikir untuk orang lain. bukan kita sendiri. paling penting, fikir pasal Allah. akhirat. tu jugak tempat kita kembali.

June 15, 2011

berapa LAMA lagi daaaa??


aku tunggu dah lama dah bende ni. lama. nak bende ni bukannye senang. banyak ujian baru leh dapat. tapi sekarang bila aku dh dapat, aku buat ape?

sia-siakan! YE TEPAT SEKALI!.


aku tengah cakap pasal ape? ohhh lupa nak bagi tauu. pasal cuti je ponnn.

tapi sekarang tak lagiii. kerana aku. aku dah berkerja. ada jugak orang sanggup ambil aku kerja kannn?

aku tolong kat gerai makan. basuh pinggan, lap meja, susun pinggan, lap pinggan, sapu sampah, bancuh air, kira bil, sepahkan tempat. hahahaha

tipu la kalo cakap xpenat langsung tapi takde la penat sampai yang menitik-nitik peluh tu..

tapi tapak tangan dah jadi keras. and kaki aku menggelupas. HUAAAA jatuh saham gua. tapi tu kira bukti aku rajin la kan? *insyaAllah*



hmm.. let's stop the topic. Change! haha



talking about the result, i am pretty confident that i did NOT performed well for this past exam. *sigh* past is past.

i want to change. help me to do so.

okay.. to stop the grievinggggggg, aku ade jugak happy news. contohnya : lesen memandu!
aku happy giler dapat. eventhough kereta kat umah ni keta UNSER yang aku memang tak berani nak bawak la kann.

aku asyik lanjan motor ayah aku je. padahal tak penah terlintas untuk amek lesen moto. hahahaha

and another thing is.....................

Alhamdulillah aku dapat band 4 for MUET.


apa yang buat aku lega adalah aku takyah repeat dua-dua. i mean lesen and muet. i know it will cost me something if i need to repeat it.



sekarang ni, aku tengah UNTUK BERTUKAR MENJADI CATWOMAN!



salah2 UNTUK bertukar menjadi manusia yang berjaya dalam pelajaran, dunia and on top of that, akhirat of course.






and 20hb aku dah balik UTM balik untuk membawa nama UTM dan mengharumkannya di negara jiran.

CHEWAAAHHH.macam jadi duta kecil. aku akan pergi ke indonesia under Gamelan. sounds interesting? i hope so.

i really got to go. badan dah melekit. balik kerja tak reti nak mandi dulu. ini lah akibatnya.



aku harap sangat cuti ni bukan satu yang sia2.


June 10, 2011

Just MAYBE.

maybe my jokes didn't amuse you.
maybe my laughter doesn't bring happiness to you.
maybe my advice doesn't make your pain any less.
maybe my help doesn't ease your burden.
maybe my presence doesn't make you stronger indeed.
maybe my gift can't bring back the smile on your face.
maybe by keeping you company, i don't make the loneliness disappear.

maybe. maybe.

maybe you can change me.
maybe you can tell me it was wrong.
maybe you can learn to say 'no'.
maybe you can show me the right way to do it.
maybe you can pretend to listen even if you can't stand to do so.
maybe you can appreciate others' effort just by thank them.

maybe. maybe.



wether 'me' or 'you'. or both.

no matter which person we chose to be,

choose to make others' happy.

instead of yourself.




Nabi Muhammad s. a. w pernah bersabda yang bermaksud:

"Tidak sempurna iman seseorang itu selagi ia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri."

(Riwayat Bukhari dan Muslim)