April 27, 2011

beralas pon tak bolehhhhh??????

assalamualaikum,

"takpelah. beralas"
"sorry terkena lengan. nasib baik ade baju"
"ade lapik. TAKPE lahhh!"


pernah tak soalan ini timbul :

betulke TAKPE?
takde efek ea?
confirm tak dosa?

ayat ni selalu dikeluarkan apabila yang bukan mahram terpegang atau tersentuh atau terlaga atau terusik atauuuuuuuuuu terkena mana-mana sahaja bahagian aurat perempuan.


kalau nak bercakap soal agama, sori, aku bukan yang paling arif. tapi, ini sekadar perkongsian.

dari pengamatan aku, apa yang menjadikan bersentuhan antara lelaki perempuan itu ada keringanannya HANYA apabila KEDUA-KEDUA mereka TANPA NIAT secara TIDAK SENGAJA lalu TERSENTUH.

maafkan aku dan betulkan aku kalau silap. aku hanya manusia biasa. aku tiada dalil untuk menyokong. aku harap siapa yang lagi arif dapat share dengan aku. agar perkongsian ni akan lebih bermanfaat untuk semua. okay?

kenapa aku keluarkan fatwa aku sendiri? kalau tak pasti kenapa menuils?

dah aku terangkan, ini hanya perkongsian. takyah cerita panjang. mari aku ceritakan kenapa.

nahhh aku bagi satu situasi :

A(lelaki): terpegang bahagian dada, "oppss.. sorry"
B(perempuan) : "takpelah. berlapik."

A(lelaki): "sorry. tak sengaja", tersentuh bahagian punggung.
B(perempuan) : "nasib baik berlapik"

A(lelaki): "weyh sorry la. aku betul tak sengaja", kata-kata selepas terpegang bahagian faraj.
B(perempuan): ............


releven ke lagi untuk memberi alasan "berlapik"?
sangat tak wajar. entri ini dikeluarkan bukan untuk mendabik dada dengan ilmu yang hanya setinggi busut. bukan juga untuk menarik perhatian ramai.

tapi entri ini hanya untuk menyedarkan bahawa berpegangan tangan itu salah.
berangkulan pinggang itu juga salah.
berlaga-laga bahagian muka (untuk tangkap gamba) pon salah.

ISLAM itu indah. ISLAM juga mudah. jangan salah anggap. sebab itu wujudnya istilah bercinta SELEPAS NIKAH.

dapat grab tak apa yang aku cuba sampaikan?
alaaaaa bukannya salah nak bermesra. ada solusi kalau betul dah dalam kemaruk cinta.
solusinya KAHWIN. tak salah kahwin awal. tak salah jugak kalau kahwin muda. silakan. ada jugak yang cakap, kalau kahwin muda ni, nanti lahir anak pandai. betul atau tak. wallahualam.


April 25, 2011

DIET EXAM

Assalamualaikum~~ tak jawab dosa, kalau jawab sayaaanggg.. *tagline maria elena*

first thing first. sempena musim exam ni, aku nak share lah makanan yang aku sering kunyah pabila tiba masa-masa getir seperti ini. tapi sebelum tu, meh nak story sikit meh.

lawa tak? cakap lawa pleasee. tak luak ape ponnn :p


haritu aku memblogwalking kan diri ini. dan aku pon melawat blog mama nur. aku ade nampak entri dia pasal tiramitsu. hape lagi.. tangan ni pon pantas mendail. cepat, tangkas dan efisien. bab makan la.


malas nak cerita proses dia. so, kita jump to the main point okayh?


inilah tiramisu nyewwwwww.. sorry sebab aku gelojoh sangat. naseb baik sempat baca bismillah sebelum ngappp. haha. kau nampak sudu minnie mouse tuu? kau ade? ade? ade?


blame me for the immaturity. pssst, who cares?


ni ghupa stroberi nyewwwwwwwwww..


yang tengah- tengah tu rase cam roti. boleh tahan laaa.
















ehh. ni bukan makanan. ini aku yang bercamwhore. macam lama gilaaaaaaa aku tak bercamwhore kan. so, lepas gian jap. pehal saiz mata aku lain-lain tuuuhh?


*************************************************************
okay. enough with that la kid. get back to the main point yawwwwwwww *ghetto accent*



makanan untuk minggu exam :

CALON-CALONNYA ADALAHHHHHHHHHHH.......!!!









*bunyi drum*






















Rocky!

hihi. aku memang suka ni. jangan tanya aku kenapa. ^^,



okay ko boleh tanya.




sebab dia sedap. :p








Nestle Bliss!


ini punya air, wa cakap sama lu, sampai tahap menjilat penutup botol. tak tipuuu mehhh. bagi aku laaaaaa.







Roti Mister Potato!

okay rilek rilek. jangan terbeliak sangat mata tu. ye aku tau menu tu pelik. tapi sodappppp. tak caya meh bak try test cuba laaaa.

aku tau aku tak alas roti tu dengan pape. elehhhh macam la ko tak penah buat kan? no?







menu :

senang kan?


hahaha. call me weird. call me creative. call me cute. ehhhhhh pahalll lakk kauuuuu.

i just love myself for being me!
tau tak yang aku tak tau pon tiramisu tu secara spesifiknya hape? okay bye!

makanan aku tidak mengikut piramid makanan yang seimbang. harap maklum.



may peace be upon you. peace!

April 18, 2011

Grow Up! : Apa Salahnya Menjadi Budak?



salam.
persoalan.

setelah sekian lama aku tak buat entry yang berilmiah. sekarang aku nak kongsi dgn korang. aku pun bukannya arif sangat dalam ilmu agama cuma aku nak sampaikan apa yang aku tau. sabda rasulullah, mafhumnya ; "sampaikan walaupun satu ayat".

pertama-tamanya, aku nak memohon maaf kalau artikel ni ada kekurangan, atau kesilapan. aku manusia. seperti kamu. kalau salah, tegur. itu je yg aku mintak.


TOPIK.

"weyh, matang lah sikit!"

"macam budak2."

"malas ah nak cakap dgn budak hingusan tu"

selalu dengar? atau selalu kena?

bagi aku, aku selalu kena. maksudnya, orang selalu cakap kat aku la.

*mengeluh panjang*

******************************************************

ada satu peristiwa. buatkan aku rasa nak tulis ni. tapi ini memang sebab salah aku. apa aku buat tak yah tau. ibarat aku bukak pekung di dada je nanti.

*******************************************************

situasi A: manusia tak akan sedar bende tu salah, selagi takde orang bagi tau dia yang bende tu salah.


situasi B: kalau dah besar, tak reti2 nak sedar bende tu salah ke?


dua2 betol. takde yang salah. cuma, letakkan diri kau sbg penerima nasihat. situasi mana yang kau nak?

kalau aku, aku lagi suka orang tegur. betul aku akan terasa.
tapi aku lagi terasa kalau ada orang kutuk belakang.

tapi, tegur pon kene ada hemah dia kan? jangan dok pakat langgar je. rosak nanti imej Islam.

tegur lembut-lembut. sememangnya fitrah manusia suka akan kelembutan.

jangan pulak putus asa dalam menegur. kalau kau tegur untuk kebaikan, jangan berhenti.

sedangkan Rasulullah tak putus asa dalam mengajak kebaikan.
walaupun Baginda terima banyak tohmahan dan halangan.
Padahal, yang paling layak terima segala kesenangan adalah baginda.
Sebab dia Kekasih Allah.


*********************************************************************************

balik kepada tajuk aku. tak salah untuk jadi budak-budak.



asalkan kau tahu batas.

asalkan landasan kau adalah Islam.

asalkan kau menjaga pergaulan.

asalkan kau pelihara maruah.




Nahh. sekarang bila je boleh jadi budak??







bila diperlukan.




bila kau dikelilingi kanak2.

sesuaikan pertuturan supaya mudah difahami.



bila kau ingin mengubat kesedihan.

tak salah untuk kau bersikap ceria.

sepertimana apa yang kanak-kanak selalu miliki.



bila kau tahu kau perlu.




ini sekadar teguran. untuk aku. dan untuk kau juga kalau kau rasa bermanfaat.

tu je. dah. may peace be upon u.











Di Suatu Malam Yang Hening

Salam.



tepat jam 3.40 pagi. selesai sahaja aku baca si zack ni nyer blog, teros aku rase cammm..






cam..








cam..











cam..






cam nak buang air. tu je.



memandangkan tingkap aras aku suma tbukak,




rase seeram sejuk mula membuatkan bulu tengkuk aku meremang.





sambil membaca segala apa yang aku reti baca, *surah ah, bukan jampi*






aku pon menggagahkan kaki ini.







untuk teros melangkah.






tanpa rasa gentar.







sampai separuh jalan, aku teringat cerita Paranormal yang aku tgk aritu.










pergghhhh. ni mau pengsan ni kalo de org tbe2 sergah or tarik kaki aku ni.








TAKPE TAKPE. ALLAH LAGI KUAT!







aku pon meneruskan perjalanan.







"cuba kalau betol2 de bnde kat blkg"










aku pon berbisik dalam hati.








"jumpa hantu! boleh jadi LEGEND ni weyhhhhhhh!!!!"










aku pon mencabar keberanian diri sendiri dengan berpaling ke belakang.





















HAMBEK KAUUUU!!




































































































































takde pape. haih. frust lak tbe2.








gila? taklah. aku just yakin aku ada Allah.




bajet cam jauh gila je kau jalan kan. padahal dari bilik ke toilet je ponnn. selepas menunaikan urusan aku, aku pon masuk balik dalam bilik.



and aku tulis.


ok dh. tu je. wassalam! :)

April 16, 2011

Anjakan.

Salam..

just a quick update. hmm. aku tertarik dengan penulisan iqbal syarie. dlm blog Bayyinat dia. aku rasa aku penah tulis.

harini aku ada test MUET. tapi bukan itu yang aku nak tulis.

soal akhlak. aku nak jadi salah seorang akhwat dari syurga.

yang mampu berubah secara total. yang mempunyai turning point.

yang bukan hanya hangat hangat tahi ayam.

kan bagos kalau aku ada semangat seperti Mus'ab.

tapi bende tu tak kan datang bergolek kan?



macam mana cahaya ingin menembusi gelas kaca jika pada dinding kaca itu sahaja dah kotor dgn debu-debu.







aku











rasa













bersalah.















mampukah aku untuk membayar tiket ke syurga Allah yang mahal?


mampukah aku untuk menempuh kepahitan demi mendambakan manisnya syurga.



mari sama-sama doa.




"ya Allah, ya Tuhanku. yang Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani. aku ini hambaMu yang lemah. sering sombong padahal aku sedar Kau amat menyayangiku.
Ya Allah, tanamkan kecintaan aku terhadapMu serta ibu bapaku seperti kau pasakkan gunung pada bumi.
Ya Allah, aku ini hambaMu yang hina lagi lemah. dengan tadahan tangan ini, aku mengharap dengan sepenuh-penuh harapan.
jadikan aku hambaMu yang sentiasa di jalanMu dan tak akan berpaling lagi"
amin ya rabbal alamin..




April 6, 2011

M.U.E.T




abaikan kami nye muke slenge ni.



salam..
nak gelak dulu boleh takkk? HAHAHAHA ok2.. aku kasi korang gelak bersama2 aku ok?
hmm.. mula nye dari seawal pagi subuh aku dh bgn untuk menyiapkan diri. disebabkan aku tak berapa nk percaya dengan taste fesyen aku sendiri, aku pon ber'camwhore' laa.. and hantar gmba tu kat mmbe aku suh pilih nk pky tdung yang mana..
bukan nye aku nk menggatal dengan examiner. OHH TIDAKK!! jauh sekali.. aku just nak tampil confident. well, there is no second chance for first impression right?




abaikan bilik aku yang bersepah di pagi hari tu. ni first trial akuuuu..




and then i ended up by matching my baju kurung with this maroon shawl. credit to nadia, my roomie :)


okay. aku tak terus terjah pusat peperiksaan muet tu sebab pagi lagi. test muet pukul 11. lek luuuhhh. aku gi kelas math kejuruteraan dulu.




yg keciikkkk kat dpan tu la lecturer akuuu,,



haa. ni ade lagi satu cite. anggap je la sebagai iklan okay? aku bukan nak cakap ape.. tapi lecturer ni sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttt 'menarik'.. hahahaha



untuk mengelakkan aku tertido atauu mengekspresikan muka yang bosan, aku pon men2 miscall mmbe (classmate) aku smbil tggu respon dowg.
 
 
 
 




ni lah antara yg kne prank dgn aku.. haha.. and then hp aku tbe2 wat hal.. tigapulohminit screen ni mcm ni je tauu.. appear 'ijat calling'.. haih.. fyi, ijat ni mmbe baik aku je. aku penah cite psl dowg ni kat sini..



p/s : babah, i do concentrate in my class.. just not this one. hehe. i wish you were here and experience how to be in his class, at least once. hahaha



and then lepas kelas abes, aku n diorang, suk, piee, ijat, mizuan n ilham gerak pergi smk skudai.. lepas jumpe tu, kitorg gi breakfast dulu. minum pagi. and bergelak tawa berdekah-dekah sebentar.



haaaa.. ni baru la nak masuk cite pasal muet 2011 nye.. aku sebagai candidate C group 1st dapat topic muet 'personal health management'. takdela tough sgt bg aku. sbb aku sentuh surface je topic tuuu.. ade lagi tiga org candidates. 2 lelaki and 1 org lagi ppuan indian, Renu nama dia.



aku dengar and tengok si Renu ni speaking molek je. tapi aku tak tahu kenapa dia bg tau kteowg yg dia dh repeat muet sampai EMPAT kali. dia yg bagi tau. aku tak reka cite pon oke?


yg candidate A lagi sorg ni lelaki, dia lahir tahun 1988.. aku nmpk kat ic dia.. budak USIM. tgh latihan industri. cara speaking? gagap tu suma org ade time nervous cuma nmpk la effort dia dlm menyepiking(menspeaking) kan diri dia.. hahahahaha dia ni kesian sikit sbb dpt topic 'sex education management' haaaaa lantak kau lah nak cakap ape psl topik ni.. yang tak boleh tahan gelak tu bile dia tanpa segan silu menyebut perkataan having sex tuu kalo tuka jadia intercourse ke, or intimate relation ke oke la jugakkk.. hahaha. nasib baik la tgh test. kalo tak konfem aku bantai gelakkkk!


oke candidate B punye cite lakk.. nama dia daus. dia ni cam bengong gak pale. tapi time discussion dia ni paling lawak.. aku rase kalo discussion tu dlm bahasa melayu konpem dia antara yang rancak bercakap.. hahaha dia ni aku rase darah gugup dia menyerang mase nk cakap tu kot. nak pulak kene ulas bab financial management. hahaha


yg Renu tu dapat topik religious. hamekkkk! haha tapi oke la dia tak menyentuh sensitiviti mana2 kaumm. kalo tak aku memang fire balik punye.. hahaha


kira ulasan aku untuk MUET kali ni just thank God coz i am not MUTED during MUET just now..thanks to allllllllllllllllllllllll my friends that wish me luck. and thanks a LOTTTTTT jugak for those yang keep me company since before till the end of the exam. thank you guys.



hehe. nak tanye psl speaking test muet? silalah. psl reading, writing and listening, aku yg tanye korang bley?






April 4, 2011



salam.. quick update yawwww.. *pehal kau bajet omputih lak nii????* okay. aku nak buat CurHat niii.. or kata lain dia CurahanHati.. huhu

aku rase..macam...hilang beban yg terbuku dlm hati bila aku menulis..sbb aku tau..ramai lagi yg menyokong aku.. so aku rasa aku akan lagi kerap menulis.. especially bila aku down.. sbb after aku post je, aku rasa LEGA.. haaaaa itulah perkataannya..




see?? happy je kannnn??

yang hyper tu akuuuu.. try cari yg mne :p


April 3, 2011

Let Me Be Strong.

salam..

hmm it's been awhile since the last update. i am lazy. eleh, you are just the same laahh..
for the past few days.. i hve been thinking. mainly about myself. well, for this time, i am just being so self-centered.

something was wrong. something is just not real. why?
people like ignoring me. people that i used to call as my F-R-I-E-N-D-S.
maybe i am just being tooooooo childish. maybe.
maybe they were busy. maybe.
maybe they have problems. maybe.
maybe they were thinking the same thing about me. maybe.
maybe they just dont notice anything different. maybe.


i push myself. just to stand out. out of my comfort zone. and think.

did i do something wrong? did i say anything bad? do i hurts their feelings? am i so annoying? did i stinks?

AM I NOT A GOOD FRIEND?

i hve tried to be nice. to all indeed. but apparently, no one take a note. no one.

i dont mind if this thing happen for a reason. i mean caused by my own fault. but it seems like i am still searching for my little-tiny-small mistake. please tell me! anyone??

i need them. to share a smile. to pretend hearing my problems. even if it was fake, i am glad to have one. i long for yesterday. the day that we had fun together.

i need you guys. to be here with me. when i am having my bad time. when i'm down. especially now. i knew that i hve ruined up my tests. yeah. call me stupid. call me anything. i don't care.

what i want is.. a friend. enough. even if you hate me, dont pretend like you dont see me.

two things that really bother me right now are friend and TESTS. never mind. i'll put my own efforts on my things. for real. insyaAllah he will help me. i know he will.

make me strong Allah as i dont pray for life to be easier. ;)