June 29, 2010

lately.

lately ni tersangatlah bz nye pabila borang2 yg kene print sendiri tuh perlu diisi. agak kusut ye disitu.

lately ni sibok bebeno beli barang nak masuk u balik.

lately ni banyak sangat bende nak buat untuk urusan kemasukan ke u. mati setem lah. med chek up lah. xray lah.

lately ni byk penyakit hinggap. xpe. redha.

lately ni selalu kene bangun awal ;(

lately ni selalu dapat tgk match bola :)

lately ni tersangat rindu dekat kawan2 yg used-to-be-so-close-n-we-seems-like-strangers-now.

letely ni semangat untuk shopping gajet sangat membuak-buak. tapi bila mengenangkan duit aku yang mengalir deras bak air di lata kijang, terus terpadam niat aku.

lately ni sangat menyampah dengar lagu kat radio. suma lagu cam da abes modal. lirik nta hape2. sorry if the truth just hurt u.

lately ni otak aku sangat ligat berfikir mcm mana nak jadikan memasak sebagai aktiviti yang amat senang mcm kalau main cafe world tuh. (game kat fb) xtaw xpee. x masuk exam yep.

lately ni ecited nak masuk u balik. at the same time, hate to leave my home. afraid of repeating my bad history.

lately ni enjoying being single. ulala.

lately ni selalu menghabiskan masa dengan barangan elektronik.

dah penat. t aku wat post lain lagy ea :)

June 27, 2010

xde title 2

salam.
untuk menulis title je aku memerlukan hampir 20minit. hahaha. akhirnya aku pilih title tu. sebab isi post ni akan macam rojak lah. so, sangat tak sesuai kalau aku tulis satu title je.
haha. okay. kalau ade yang follow blog aku, mesti pelik dgn gaya penulisan aku kan? ini semua adalah mid life crisis. ehhhh. salah. i am not that old kayh? haha. aku still mencari identiti sendiri lagi ni. t kalau aku dah jumpa gaya yang suit dengan aku the i'll stick to it kay? haha

okay. nak start dengan ape yek? maybe dengan cerita dr. house aritu kot. korang tgk tak cite tu kat axn?aritu ade cite pasal sorg blogger active. dia tulis everything dalam blog dia smpai yang cite dalam kelambu pown dia publish. tak payah la aku terangkan ape as i believe that all the readers will automatically understand, aite? haha. tapi kannnn... dia punye penyakit takde kene mengena la dgn blog dia.aku pon tak paham ape motif aku tulis ni. hahaha. yang penting aku minat CSIs. espesially yang NY nyer series. walaupown mcm xde kene mengena la aku nyer fav tv show dgn aku nyer career-to-be (insyaAllah), tapi aku still minat. haha. ni pown aku tak taw kenapa aku tulis. alang- alang baca jela yep :)

sambung lagi. aku pernah cakap aku makin pendiam kan? itu kalo ko jumpa aku face-to-face la. but exceptional for those yang memang sangat rapat dengan aku tuh. then aku akan jadi cam popcorn perisa caramel yang dijual kat GSC itu. hahaha. kecoh tapi manis. awwwhhh. hahahaha. cam sengal.

topic lain lagi. seperti yang aku, kau dan semua sedia maklum, hampir kesemua remaja dekat mesia ni dah pegi dafta kat mne2 ipt kan? utk kes mcm aku, aku pon akan masuk u tapi lambat sikit dari yang lain yang sebaya aku. apa yang membuatkan aku seba tak puas hati pabila fb semakin sunyi. ahhhhhh. agak tension di situ yeeekkkk. lagi2 bila kawan seangkatan aku ramai yang dah uruskan kemasukan ke u nanti. aku lak, masih mcm ni. last minute ah der. baru challenging sikit. ye dok? aku rase kalo aku jawab camtu dengan parents musti aku boleh sampai ke singapore tanpa bayar memerlukan apa2 transport. muahahahaha.

ohoi. aritu kan aku ade la survey hp kan. aish. sumanya cam menggoda aku. so, aku amek pilihan utk tak beli mane2 pown dulu. hahaha. disebabkan MARA kasi elaun. so, aku pown bercadang utk membeli sebijik komputer sblm masuk 1st year. ouh. kalau lah cikgu BM aku baca ni mesti dia meraung sebab ingat kan dia dh berjaya didik aku dulu. hahahaha.

aku rase sampai sini je kot aku nak merepek. haha. see? aku dah tulis awaaaaaaaaaaaallll lagi yang post kali ni cam rojak. maafkan aku. haha

June 24, 2010

i hate you.

yes. i hate you. more than anything. i hate. i tried everything. everything to make you go away. i just want to vanish you. but you just dont get it. i told everyone that i hate you. you still dont understand.

i just want you to know. I HATE YOU SO MUCH. i simply want you to get out of my life. dont come and see me again. i hate it. your presence is a disaster for me.

so please,pimple. i hate you. so much.

June 21, 2010

UPSR dan PMR dimansuhkan

seperti yg ternyata di atas, ini adalah antara berita mutakhir. Namun, perkara ini masih dalam perbincangan bagi mencapai kata sepakat dari semua pihak. -sumber : berita harian online

okay. masing-masing ada pendapat sendiri bukan? di sini saya ingin mengetengahkan buah fikiran saya sendiri dengan mencuba sedaya upaya tidak menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

bagi saya, perkara ini tidak sepatutnya dilaksanakan. Jika diamati, UPSR dan PMR lah yang menjadi kayu ukur tahap pembelajaran sesetengah pelajar. seperti yang kita sedia maklum tentang peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya, apakah ini tidak memberi kesan kepada pelaksana sistem pemansuhan UPSR dan PMR? tidakkah pelajar terlalu keras untuk dibentuk apabila telah mencapai umur 17 tahun. memang benar tiada apa yang mustahil, namun jika difikir dengan logik akal kurniaan Tuhan, sudah pasti, kalian akan menyokong bahawa remaja lagi sukar dibentuk jika dibandingkan dengan anak kecil yang barumengenal dunia dan erti kehidupan.

Pasti ada yang tertanya-tanya, bagaimanakah kita mahu mengukur pencapaian anak-anak jika semuanya dimansuhkan? menurut Tan Sri Alimuddin Mohd Don, pencapaian pelajar hanya akan dikira melalui penilaian akhir sekolah dan mengatakan bahawa pembelajaran selama ini hanya berorientasikan peperiksaan.

Ingin saya mengetengahkan pendapat saya dalam hal ini. memang tiada kesalahan jika ingin menilai pelajar hanya berdasarkan penilaian akhir sekolah, tetapi sejauh manakah keberkesanan sistem pendidikan sekolah? adakah semua pendidik akan berlaku adil? atau adakah guru akan menurunkan tahap kesukaran soalan semata-mata ingin melihat rekod pelajar tidak dicemari dengan pen merah? jika perkara ini berlaku, bukan sahaja pelajar yang menerima kesannya, malahan kerajaan juga seharusnya mula menitikberatkan soal tempias yang bakal mereka hadapi. akan wujudlah lebih ramai pelapis negara yang tidak berkualiti, malahan yang lebih teruk berbanding generasi sebelumnya.

bukan mahu mencaci atau menghina kredibiliti pihak kementerian pelajaran, namun, individu yang bergelar warganegara Malaysia hanya khuatir tentang masa depan para pelajar. jika dahulu wujudnya peperiksaan PTS, ia juga dimansuhkan. sedangkan peperiksaan tersebut memberi peluang kepada ramai pelajar pintar untuk menjimatkan tempoh pelajaran. jika dahulu wujudnya pembelajaran matematik dan sains dalam bahasa inggeris, ia juga dimansuhkan. bukan mahu memperleceh usaha memartabatkan bahasa kebangsaan, namun, jika benar kerajaan mahu memperjuangkan pembelajaran yang tidak terlalu berorientasikan peperiksaan, kerajaan sepatutnya menerima fakta bahawa bahasa inggeris merupakan lingua franca dunia global pada masa kini. mengapa ia perlu dimansuhkan? bukankah ia mempermudah urusan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara? bukankah ia mempermudah anak muda memahami manual mesin yang dibekalkan dari negara luar? bukankah ia mempermudah bangsa pelapis ini untuk bertutur sesama mayarakat yang berbilang kaum mahupun para pelancong?

coretan minda saya tentang isu ini setakat ini sahaja.

namun, beberapa artikel di dalam akhbar berita harian ini juga berjaya menarik perhatian saya.

isu tentang seorang pelajar di kota bharu kelantan ditemui mati di hotel bajet. manakala seorang lagi pelajar lelaki yang dipercayai teman lelaki pelajar terbabit merupakan pelajar sebuah sekolah agama. pelajar perempuan itu didapati berlumuran darah dari pinggang ke bawah dan mati akibat pendarahan berlebihan kerana keguguran.

kejadian ini berlaku di kelantan. kelantan yang heboh diperkatakan sebagai mimbar Mekah. bukan kredibiliti pemimpin negeri itu yang ingin dicemuh. bukan juga guru sekolah agama yang ingin diletakkan beban. bukan juga ibu bapa yang ingin bersalah. namun, jari ini ingin dituding ke arah pelajar itu sendiri. bukannya ingin menujukan khas kepada Allahyarhamah yang meninggal namun coretan ini ditujukan umum kepada para remaja diluar sana.

fikirkan sejenak.

adakah pemimpin yang ingin dipersalah atas kebejatan gejala ini?
ternyata setegas manapun undang-undang yang dilaksanakan, ianya terpulang kepada individu itu sendiri.

adakah guru yang harus dipecat?
jika guru sudah puas menegur, ianya terpulang kepada individu itu sendiri untuk menerimanya atau tidak.

adakah ibu yang mengandung harus dicaci?
berapa ramaikah ibu bapa yang ingin melihat anak mereka hancur. saya yakin, ramaiyang mengatakan tidak bukan? jika sudah puas nasihat dan teguran diberi, ianya terpulang kepada individu itu sendiri.

banyak sudah alasan yang diberikan. kurang perhatian ibu bapa, kurang pendidikan agama, pihak berkuasa mengambil enteng dan macam-macam lagi.

persetan semua alasan. Jika benar pelajar itu mahu berubah, mengapa tidak mengambil langkah yang sesuai. jika ibu bapa tidak mempunyai masa, mengapa tidak berkongsi dengan kaunselor atau guru?jika kurang didikan agama, mengapa tidak mahu berlari ke perpustakaan dan merujuk kepada perkara berkenaan?

alsan demi alasan yang diberikan. jari yang menuding tidak pernah berhenti. mengapa tidak dituding ke arah diri sendiri? terima kesalahan dengan hati terbuka dan belajar untuk mengatasinya.


kehangatan bola semakin terasa bukan? namun sesetengah individu mengambil kesempatan dengan mengaut keuntungan melalui perjudian.

dengan harapan, kehangatan musim bola tidak memadam dan mengabui mata para penduduk bumi tentang isu israel di bumi gaza.

sekian.

June 18, 2010

kesah pulak.

ye. memang aku tengah sedih sekarang. siapa tak sedih bila apa yang diinginkan tak dapat bukan?apa yang jadi? meh aku cerita.

kalau dari kecil lagi aku memang nak jadi doktor, tapi bila aku dapat offer letter dari UTM under scholar MARA, untuk course engineering, aku terima. peluang datang sekali.

i start to enjoy engineering course.

padahal ramai tahu aku nak pergi belajar medic kat mesir.

then, i got a chance to attend an interview for JPA scholarship. i try. as what one of my best friend told me, "give it a try, it wont hurt you anyway". thanks bro ;)

then,

maybe i take for granted. i did not appreciate the opportunity given. serve my right.

just like a big huge massive rock crash down on me. 2.89? what the fish??? thats it. i need to face the fact that i am not that lucky and i am not that smart.

i cant proceed in engineering. it must be science course because of my pointer. it must be above 3.00. i knew it. i am disappointing myself and my family.

about JPA scholarship. i did not get for oversea. they offer me for local. in engineering.

i really hate when i need to be a grown-up and make a choice.

made up my mind. rejecting JPA. just like letting go my dream.

aku tak tahu aku kerja ape nanti. aku tak tahu. aku tak tahu kalau aku ambil kos math, apa yang aku akan dapat. aku tak tahu sama ada aku nak buat rayuan ke tak kat UTM nanti utk engineering. aku tak tahu. aku sedih sebab.

sebab. sebab.

ini bukan apa yang aku impikan. bukan. ;(

aku. dia. dan kamu.

everytime i saw your face. i hate it.
everytime i think of you. i hate it.
everytime i dream of you. i hate.
it is simply because you used to be so close to me and now you pretend like i never exist in your life. piece of shit.

there must be a reason why you dont come in future.

ala. mesti korg ckp aku hipokrit kan? sbb ade post aku sblm ni yg ckp psl shift your mind. at least aku takde ah dok meroyan k? haha. sbb tgh cuti ah aku pk psl menatang yg rremeh cmni. kalo tak, takde maknanye k?




June 15, 2010

how do they do it?

salam.

kan aku selalu cakap tentang cara kita fikir kan?

let me introduce to you my sister. i have two sisters. but now, i am talking about the eldest (aimi). maybe the older sister (amira) on next post ;p

hehe. okay. she (aimi) has a creative way to handle us ( my siblings)
let me give you example :

1. if my sis (amira) n i are having a fight. usually people will yell at us to stop. or at least babbling like my mom always did. ;p sorry. but then i am just telling u the truth. (besides, it is normal) Aimi has her own way to stop us. she came to us and watching us. when the tense already in the air, she will start her cheers to bring up more fights. let me describe to you how it works k?

amira : adik kemas ah baju ni. acik dah penat dah kemas kabinet ni.
me : pehal lak? adik pon dah de kemas bilik ni.
amira : pehal bahasa ko cantik sangat? tak reti cakap baik2 ke?
me : biala. (smbil jeling)

out of nowhere.here comes the voice.

aimi : YEAYYY..!! da start da start. gado lagi gado lagi. (smbil ajak angah (my bro) datang sekali tengok)
aimi : angah rase sape menang?
syafiq : angah bet acik ah.
aimi : ok. kalo camtu kakak bet adik menang.

look at the situation. if you are in my shoe. or my sis' shoe, how will you react. i did asked her before. why did you do that? and the answer is simple.

That Is Exactly What Satan Do When They See A Fight Between Muslims.

see? haha. one more. how you going to wake up your siblings?
if they are easily awake, it is not a problem, isn't it?
otherwise, it must end up with a fight. haha.

this is what my sis did.

aimi : adik bangun.
me : yeeee..(with eyes are still close)
aimi : adik bangun dik. dik bangun. dik bangun dik. dik bangun. dik bangun. bangunnn. dik bangun dik. (fastly repeat this with different intonation)

the results. "yelah...!! adik bangun ( bengang, capai towel)"
for my sis, mission accomplished.

very practical isn't it? please try this at home to make sure the techniques are effective. :)
btw, anout the fight, thats the old one. we rarely fight nowadays :) thank god. coz i really hate when i see my sis do her annoying-thing-to-stop-us-fighting thing.

June 14, 2010

^.^

i watch this song sang by michael buble on oprah moments *from oprah show*
ohoi. best sgt. rasa cam nak gi joget je depan tv. hahahaha.
(padahal sebelum ni dah pernah dengar dah kat fly fm. haha)

presenting michael buble with his song, HAVEN'T MET YOU YET. taraaaaaa..!!
(big roung applause) <== wat gaya oprah. (utk efek sebenar, sila klik link dibawah)

http://www.youtube.com/watch?v=7unVEEKvqmg

I'm not surprised, not everything lasts
I've broken my heart so many times, I stopped keeping track
Talk myself in, I talk myself out
I get all worked up, then I let myself down

I tried so very hard not to lose it
I came up with a million excuses
I thought, I thought of every possibility

And I know someday that it'll all turn out
You'll make me work, so we can work to work it out
And I promise you, kid, that I give so much more than I get
I just haven't met you yet

I might have to wait, I'll never give up
I guess it's half timing, and the other half's luck
Wherever you are, whenever it's right
You'll come out of nowhere and into my life

And I know that we can be so amazing
And, baby, your love is gonna change me
And now I can see every possibility

And somehow I know that it'll all turn out
You'll make me work, so we can work to work it out
And I promise you, kid, I give so much more than I get
I just haven't met you yet

They say all's fair
In love and war
But I won't need to fight it
We'll get it right and we'll be united

And I know that we can be so amazing
And being in your life is gonna change me
And now I can see every single possibility

And someday I know it'll all turn out
And I'll work to work it out
Promise you, kid, I'll give more than I get
Than I get, than I get, than I get

Oh, you know it'll all turn out
And you'll make me work so we can work to work it out
And I promise you kid to give so much more than I get
Yeah, I just haven't met you yet

I just haven't met you yet
Oh, promise you, kid
To give so much more than I get

I said love, love, love, love
Love, love, love, love
(I just haven't met you yet)
Love, love, love, love
Love, love
I just haven't met you yet

thank you to michael buble. thank you for entertain the readers of my blog. muahaha.
babai (tirai pun tutup)


June 12, 2010

today.

nak cte sket pe jadi hari ni. klaka. mara. suma lah.

okay. 1st, story time aku pergi beli short dress. or pape je lah yg korg pggl ni.
haa. yg cmni la. lebih kurang. ala. boleh pakai dgn inner or outer.

okay. 1st incident masa kat kedai tu adalah :
time aku tgh dok belek2 dress, sekumpulan perempuan lalu. linkungan umur cam tua 2 tahun or lebih dari aku. (approximate. of course aku tak tahu umo dia sebab aku x tanye k? ) aku dengar dengan jelas, terang lagi nyata, ada sorg tu ckp camni, " apasal hah de gak orang yg suke sgt baju cam apron ni?"
agak panas di situ ye. aku teringin je nak kasi dia rase sikit pelempang cap kasut crocs tiruan aku. tapi dia dah jalan dulu. takpe. jaga ko. haha

2nd : kat kedai yang sama

aku tgh konpius nak pilih blouse sedangkan mama lak cakap pilih satu. okay.. tu tak kesah lagi. aku ada 2 choice. wether nak pilih yang bunga2 or yang kale base hitam dgn corak putih.

saleswoman : (tgh membebel tak abes2 bagi aku cadangan sedangkan aku tak penah tanye dia pown )
aku : ma, nak pilih yang mane ni?
mama : ikut suka adik la. babah dh tggu. cepat sikit pilih.
saleswoman : akak rase adik pilih la kaler itam. itam sesuai sikit dgn adik.

pe ko rse kalo ko kat tmpat aku. adakah nak kasi dia lunch handbag aku? or biarkan. aku pandang mama. n mama pon serentak pandang aku. nasib baik aku sporting. aku dengan mama tergelak je. bengong tol.



hari ni gak perasmian sukma. n melaka jadi tuan rumah :) pergi la tengok kejap kat stadium hang jebat. apa yang betol2 menarik perhatian aku bukan abang hensem yg jadi sukarelawan. takkk. haha. tapi maskot kancil yang de byk2 tuh. haha. kalo kowg tgk time kat tv2 kowg taw ah kot. *mustahil. abes world cup cmne lakkk kan?* ade dua ekor kancil (maskot) ni cam terjal sikit. muahahahah. sumpah aku byk gelak. time perbarisan, of course lah ade lagu yang nak iring tu suma kan? haha. jgn byg kan muzik yg cam pbarisan selalu yg ala2 tentera tu. tapi ni irama malaysia. dua ekor maskot ut bley lak wat hal sendiri. berjoget. silat. paling tak boleh blah bila dowang ajak harimau (maskot brunei) menari and silat sekali. hahahaha. and everytime kontijen dari negeri2 lain masuk, of course ah dowang lambai2 kat audience kan? budak kecik sebelah aku dgn perempuan depan aku beriya-iya lambai. hahaha. aku dok kat situ bantai gelak je. ada gak atlet kat trek yg masuk perbarisan tu kecoh2 lambai kamera yg kat tepi, padahal kamera tu tak on pown. hakhakhak. ni aku tak tahu nak salahkan siapa. haha.


ada lagi menatang yang jadi hari ni. takkan la aku nak cite suma lak en? haha. btw, secrets make a woman woman. kan? :)

June 9, 2010

total craps.

salam. as the titile above.. u know how the content would be..

cuti start since middle of may till early july. but i think i had done nothing to my life right now. ingat kan nak belajar ambil lesen time cuti. tapi, pakcik tu awal2 lagi dah cakap yang aku xkan sempat habiskan masa cuti ni. ;(

baru tengok result, 2.89? what the fishhhh..!! xlepas nak amek engineering. ;(

cuti. tapi x rupa cuti. xde mmber nak lepak sama. suma dah ade kat U. ;(


i read about something and found this quote. if you can be alone and just with yourself, it means you love yourself.

maknanya sesiape kyg suka mencari publisiti atau dlm bhs remajanya mencapab *amaran : anda tak akan jumpa perkataan ini di dalam kamus dewan.* means orang tu tak cukup sayang diri sendiri. thats why they need others' attention. kan?

nasib baik dah selalu jadi lone ranger.