December 5, 2010

rumah ku bkn rumah mu.

kalau mama ade kat sini.
eventhough mama tgh mmbebel ke..
tgh dok diam je ke..
but i knew that is why i feel home in my home.

December 3, 2010

CERITERA HANG OUT

as salam.. bila aku bukak page blog.. berkobar-kobar bagaikan lebah yang mencari madu ataupun flower girl yg menabur bunga mahupun seperti burung yg mencari sarang pabila senja.. puitis jugak aku ni.. hahaha.

mula2 nak tulis benda yg 'berisi' sikit selepas sekian lama tak menulis bnda2 yg bfaedah mahupun mantap atau sedap seperti coklat yg melekat kat sudip masa buat kek batik.. huh.. buat aku lapar.. disebabkan sdg mghadapi masa yg tidak berkualiti.. aku mengambil keputusan untuk menulis yg biasa2 je.. okay? sila tekan butang home bg yg setuju.

ermm.. pe ea nk tulis ni.. okay .. let's start psl "CERITERA hang out aku dgn paa n faya"..
first of all, mari kita bertnya kepada antara watak utama berkenaan soal hati, pundi kencing dan limpa dia pasl cerita ni : what i can say is.. "WOHOOOO".. best. amazing. diorang remain as cool as they are.. so do i.. muahahaha.. what ever!

JALAN CERITA : BAB 1
first paa jmput aku kat mc.. then enjoy our cool blog after paa isi minyak kat shell.
.
then kteowg g cri parking n menapak ke mahkota parade.. melangkahnya kami ke karaoke room. "yg small nye ea", ujar saya. lpas paa mghulur rm10 dan ditambah agy dgn sjumlah duit aku.. kami melalak selama sejam.. " alo faya.. ko dh smpai kat mne?" tanya sy kebingungan.. lantas faya mengatakan bahawa ketibaan nye disambut ramah oleh parking machine.. selepas makan, gelak, nangis, mnjerit n bsembang smbil meluahkan pndapat utk cerita 'ngangkung',




kami pun mengucapkan selamat tinggal buat paa yg terpaksa balik sebelum pukul 6 atau sebelum ayah dia pukul..

BAB 2 :
aku dan faya menginjak kan kaki kami ke dalam kereta.. selepas enjin kereta mengaum ganas lalu melimpahkan cahaya lampu nye ke atas jalan,, sinonim dgn perwatakan kami iaitu perempuan, kami pon bercerita.

#^$*^#^&$#*^$*$*^$&^#%#% <==perbualan ini terpaksa ditapis atas sebab yang munasabah

cuba korang bayangkan.. okayy sebab aku suh kowg bayangkan, sila tutup mata.
ok. smbung balik.. cuba korg bayangkan,, sepanjang perjalanan tu.. kteowg TAK BERHENTI BERCAKAP.. adalah la secungap dua tu kteowg bhenti.. so byk la yg telah dihupdate sesama kami..

BAB 3 :
kteowg pergi makan. then si apik anta aku balik sambil ditemani sepupu2 faya. it was totally fun.

(tapi aku tak bercampur camni ah)


sekian saja ceritera tadi. antara isi perbualan kami, aku sedar satu perkara.. adanya cinta (antara lelaki dan perempuan bukan mahram) tanpa pernikahan.. adalah suatu yg sia2 dan disulami bisikan dan bayang syaitan yg memperindahkan apa yg sepatutnya dipandang keji. kami gelak. kami have fun. tapi tak semestinya hang out tu suatu yg hanya sia2.. bak kata pepatah, ambil yang keruh, buang yang jernih kan? so,, siapa2 yg baru nak disuntik oleh jarum syaitan tu, sila tepis dgn penuh hikmah.. atau anda mungkin dijangkiti virus HIV versi syaitan laknatullah.. sekian dari saya.. wassalamualaikum warah matullah hi wabarakatuh.. tihee.. :)

October 26, 2010

lek luuuuhh (hupdate terkini)


salam. pengisian kali ini kita wat yg ringan2 je k? nak cerita sikit pasal life kat sini. well, being an engineering student is not an easy job. seriously. bukan nak berlagak. tak terlintas pon.. cuma nak jernihkan mana2 air yang keruh :)

okayy. kalau selama ni aku cakap aku bz kan? meh aku terangkan pe yg bizi sgt budak kecik ni smpai tak sempat nak wat entry kat blog.

sbg first year student, kami diberi tugasan unt
uk mengkaji masalah. berdasarkan namanya "problem based learning", so, anda semua dapat agak ah kan apa yang kteowg blaja. dlm team aku, (oneteam) ada lima org. sebagai pengenalan,semasa fasa 1, kami disuruh untuk cari apa sahaja info berkenaan 'carbon and water footprint'.. percayalah cakap aku. bukan senang wat bende ni.

ni lah yg kami kene kaji (gambaran kasar)

sekadar perkongsian, carbon and water footprint ni sebenarnya pasal your daily usage that involve carbon and water. tak kesa la ape. makan, berak, kenderaan, mandi, and apa2 je la..

untuk fasa kedua pulakkkkk, kami kene pilih satu building kat dlm UTM untuk kaji carbon/water footprint. things get tougher but we managed to do it :) alhamdulillah

last but not least, fasa ketiga a.k.a final draft a.k.a big presentation. woahhhhh. iini yang mencabar ni derrr. cabar keimanan, cabar kesabaran, cabar kewangan,, suma ahhh,.. seriously.. kami dikehendaki untuk menghias booth kami yang ada kat dewan. kami juga akan dihakimi oleh reaallllll engineerss.
ni ah pakcik engineer tu aritu.. ehhhh.. salah2. hehe..
camni je ah rupa pakcik uh. (tmbah sikit kedut ea)

the good news is, kami berjaya memenangi tmpat pertama. Alhamdulillah. Allah je yg taw mcm mana susah nye kami berusaha yg sehabis baik. syukron ya Rabb

*****************************

October 12, 2010

ISLAM : pada nama atau sebenar-benar erti?

salam..
hari ni dah ade kesempatan nak menulis. disebabkan post kali ni berunsur teguran, lg elok kalo 'saya' mjadi nama peganti diri. setelah ditegur secara unik oleh rakan saya tentang betapa berhabuknya blog ini *anda tahu siapa anda :p*, so, saya pon tergerak untuk menulis.
sebelum kita masuk kepada main point, saya ingin berkongsi sedikit mengenai kehidupan saya di UTM.Alhamdulillah, minggu lepas saya baru sahaja menjalani beberapa test. Ya. tak dapat disangkal lagi kebijaksanaan lecturer2 sy kerana mampu memutarkan otak ini. hahaha. hujung minggu pula terasa begitu singkat kerana ibu saya datang melawat. Alangkah indah jikalau rumah saya hanya beberapa tapak dari fakulti. *macam mustahil je sbb parents sy bkn lecturer*. latihan pemakaian kain batik juga berjalan dengan sangat lancar. hahahhaha. tak tipu punya.okay. saya rasa, sebagai intro, ini semua sudah mencukupi. mari menjengah ke isi post ini ye.
____________________________________________________________________


acap kali perkataan Islam disebutkan. namun, siapa yang benar-benar mendalaminya?siapa yang benar-benar mengkajinya. apa yang saya berani katakan, hanya segelintir sahaja bukan?

islam anda pada apa? bersandarkan iman? atau hanya berteraskan nama? atau hanya apa yang tercetak atas kad pengenalan.

apa yang ingin saya tulis ini berdasarkan apa yang saya lihat. perbetulkan saya jika berlaku kesilapan.

melalui pemerhatian saya, semakin ramai yang menjadikan tudung hanya sebagai aksesori tambahan.
Ya Allah,, jilbab mu itu bukan hiasan,
malah ia yang menutup aibmu, y
ang menjaga maruahmu. labuhkan kerudungmu hingga menutup dada.
usah ingin mengata orang lain, teguran ini untuk saya sendiri dan rakan sekalian.
lihat diri sendiri.
cermin diri sendiri.
cukup PERFECT kah kita untuk mengata keburukan orang lain.
cukup cantikkah rambut kita untuk ditayang umum?
cukup kebalkah kulit kepala untuk ditarik dengan api neraka kelak?
cukup betah kah kita untuk menahan azab kubur?
pelihara tudung dan rambut mu wahai HAWA.

semakin ramai yang BANGGA berpegangan tangan di tempat awam.
dengan yang BUKAN MAHRAMnya.
Ya Allah..cukup kuatkah anda untuk menahan bala dari Tuhan?
tidak kah anda yakin akan balasan Allah?
adakah anda meragui kekuasaan Allah?
teguran ini juga untuk saya.
saya yang masih tidak cukup kuat untuk menegur perlakuan kalian yang melakukan ini.
ini cara jihad saya. melalui penulisan. ini ikhtiar saya.

semakin ramai yang berani meluahkan kata cinta.
katanya "syg awk", "rindu awk".
sedarkah anda siapa yang paling berhak ke atas cintamu itu?
sedangkan mencintai seorang IBU melebihi kasih terhadap Allah merupakan satu kesalahan.
apatah lagi ke atas yang bukan mahram mu?

semakin ramai yang melengahkan masa.
sedarkah bahawa dunia hanya sementara?
sedarkah bahawa Hari Yang Kekal akan tiba?
mampukah kita untuk menjawab setiap manfaat yang telah kita lakukan dengan pemberian masa itu?
sedarkah tanggungjawab anda sebagai duta agama?

ramai yang mengambil ringan soal agama. sedangkan mereka sedar akan tugas mereka di muka bumi ini.ramai yang sedar akan kiamat, namun bukan itu sandarannya.

Allah itu Maha Berkuasa.
perhatikan sekelilingmu untuk memperoleh bukti.
bagaimana halus dan teliti nya Allah menciptakan tanganmu.
bagaimana setiap jalur pada jarimu dapat dibezakan untuk setiap manusia.
bagaimana ditetapkan kedudukan setiap liang peluh.
bagaimana diaturkan setiap urat dan tulang.
Nahh. Allah Maha Teliti.
masihkah kau meragui kekuasaan Allah?
sedangkan sekecil dan serumit itu dapat dicipta dengan mudah.
apatah lagi hanya dengan menurunkan bala ke atasmu.

Allah itu Maha Berkuasa.
perhatikan pokok itu.
bagaimana diatur pertumbuhannya dengan baik.
bagaimana dari benih boleh menghasilkan pokok?
bagaimana sistem pokok itu berfungsi dangan sendiri.
siapa yang telah mengajar pokok tentang kehidupannya di bumi?
Nahh. jika pengaturan yang begitu baik dan teliti ini dapat dilakukan dengan mudah.
apatah lagi hanya dengan menurunkan bala ke atasmu.

Allah itu Maha Berkuasa.
diciptakan sistem cakerawala yang tersangat luas.
diciptakan juga sistem bumi,bulan dan matahari.
diciptakan juga graviti pada setiap satu.
kenapa kita tidak menghampiri matahari?
kenapa bulan yang mengelilingi bumi?
siapa yang mengawal pergerakan mereka?
siapa yang menetapkan orbit mereka.
Nahh. jika sebesar-besar sistem dapat dilakukan dengan mudah,
apatah lagi hanya dengan menurunkan bala ke atasmu.

sedarlah kalian. yang kekal itu akhirat. Tuhan itu Satu. semoga redhamu Ya Rabb sentiasa bersamaku.








September 16, 2010

refresh

muahaha lme gile aku x update blog ni. for the previous post i did mentioned about this post is going to be valuable. okay. i'm sorry. that was a lie. kali ni aku still nak mgarut.

okay. back to the topic. aku lme x update sbb.. sbb.. sbb.. BUKAN malas.. but then i was soooooo0o0o busy. can you accept that excuse?
how bout another one..
i don't have broadband ;( *but in UTM, we hve wifi*

haha..nvm.. sbnrnye aku dh nk update.. but SELALUNYA.. selalu ade org tinjau kat blkg aku mse aku sdang asyik mgarang dkat bog. jd terbantut segala usaha menulis aku.. aku hope skrg xde org tinjau sbb skrg dh lwat mlm n suma org dh tido n skrg dh gelap okayyyy..

lagiponnnnn.. assignments mmg bgai mncurah2 ke ldang gandum. trust me on this pleaseeeeee.. betol. kali ni tak tipu punya...

now, i need your skills to read this in a 'gedik' way okay?

haha. okayy. kepada pmbaca setia blog i. macamlah ada kannnn i nak mintak ampun dari hjung rmbut smpai hjung kaki. maaf kan salah silap i. i mnusia biasa.. i ponnn ade wat slah jugakk. so,, maafkan i okayy. .

July 21, 2010

activated

salam. muahaha. lama gile x update. hp xleh access blog ah. kalo takk dh lme aku wat krgan.
for this entry,, its going to be full of craps je. mybe nxt blog i'll do sumthing that can cntribute to this world. haha. bajet besa je sumbangan. haha.

4th july aritu dh daftar jadi bdk 1st year. terasa muda kembali. aawhh :D gilaks. n then bergaul dgn org yg at least stahun lg tua. mula2 masuk je dah ade org yg cri psl.
ohh. kesah lama. tak ape. aku maafkan.

aku join mcm2. bajet tough n clever nk mmpus sbb egt bley committed dgn suma. tap takpe. i'll try my very best. n if you find it not satisfying, it is all my fault.

haritu kakak balik msia jap.. huhu. xpat join. nk sgt lpak lama2 dgn fmily... dh lme xgather sme2..raya kali ni lak kkak xbalik. tapi kakak dh dtg sini dgn mama aritu. BESTTTT SANGATTT. tapi kejap je. ;(

makin lama makin rindu kat fmily. tapi tak de masa gak nak balik.

well. sekarang aku on9 gne wifi utm je sbb aku mls nk bayar bil p1 yg budus tu. lantak kaw ahh..

ade byk lagi sbnrnye aku nk cte. tp xsmpat. haih. mgalahkan gabenor britain je. agagaga.

see ya..!! salam :)

July 1, 2010

pengemis dan sedekah

kalau anda terjumpa pengemis buta meminta sedekah apa yang akan anda buat?

okay. to be honest. i am not that nice. haha. ye. kadang-kadang aku sedekah. tapi selalunya tak. bukan apa, aku tahu diorang masih mampu mencari wang, dengan cara lain. at least kalau kau menjual tisu pun aku masih ada respect. itu namanya menjual. kalau orang lain nak beri kau lebih dari harga tisu, itu namanya rezeki.

mungkin orang akan cakap, "senanglah kau cakap, bukan kau yang buta." mungkin jugak aku akan tergamam barang seketika. mungkin aku tak akan berdebat face-to-face dengan si pengemis itu. sebab aku masih ada rasa hormat. aku pun tak nak la rasa bersalah buat dorang nangis lak kan? haha. poyosss.

meminta sedekah BUKAN suatu kerjaya. menjual tisu? YA. dia berniaga. barang yang didagangkan adalah tisu. berniagalah apa sekalipun asalkan ianya halal. walaupun kerepek.

sedangkan masih ramai yang kat luar tu yang kurang upaya. tapi aku rasa ramai juga antara mereka yang pilih untuk meminta sedekah. tanye jela google. pasti banyak keputusan yang anda peroleh dalam sekelip mata. sebagai contoh,

kau kenal dia? aku pun tak kenal sebelum ni. tapi jangan risau.aku nak introduce la ni :)

disebabkan internet aku problem sikit, aku tak dapat nak tahu detail sangat pasal dia. yang penting, dia berjaya dengan cemerlang sampai keluar akhbar medkom. (untuk johor sahaja)

mungkin dia tak jual kerepek mahupun tisu seperti yang aku nyatakan kat atas tapi aku confirm dia tak jadikan buta sebagai alasan. maybe aku banyak cakap pasal orang buta tetapi aku lebih beri penekanan kepada orang kurang upaya sebenarnya.

aku pernah gak tengok lukisan and kad raya yang dilukis menggunakan jari KAKI oleh OKU. cantik. malahan lagi cantik dari yang aku pernah buat dengan sepuluh jari TANGAN aku.

aku nak kongsi sikit pengalaman aku pergi ke Indonesia. ada pengemis mintak kat mak aku duit. bukan main merayu lagi cakap berapa hari dah dia tak makan and suma suma tuh. sebabkan dia cakap dia lapar, mak aku hulurlah sandwich yang dia dapat dalam flight tadi. sampai hati budak tu campak makanan tu lepas mak aku pergi dari situ. sebab mak aku pusing belakang balik and tu yang nampak. (time yang trip ni aku tak ikut sekali ye). ada tu pulak, dia nyanyi2 kat gerai makan. (kat sana diorang panggil ngamen) bila orang hulur duit syiling, dia boleh lak demand nak duit kertas. bukan niat aku nak burukkan pengemis kat sana. aku rasa ada je yang kat malaysia ni wat camni.

jangan cakap aku takkan paham macam mana rasa jadi kurang upaya.aku pernah sakit. iya. memang tak sama dengan orang yang OKU tu, tapi bila kita hilang nikmat kita, bukankah kita kurang upaya.seminggu sebelum-sebelum ni aku ade ulser kat lidah, bibir and tonsillitis. bukan itu je, gigi geraham aku pun ada problem sikit.so, kalau nak bercakap tu tersangatlah azabnya. hanya Allah yang tahu apa rasa dia.alternatif yang aku ada hanya BERHENTI BERCAKAP.

and aku rasa nikmat dalam sakit tu. nikmat aku takyah cakap perkara sia-sia. aku tahu aku boleh kurangkan saham dosa aku kat situ.


p/s : entry ni dah lama dah aku nk publish, so, ada kekeliruan dalam faktor masa. kalau de pape soalan, sila tanye kat sini.


June 29, 2010

lately.

lately ni tersangatlah bz nye pabila borang2 yg kene print sendiri tuh perlu diisi. agak kusut ye disitu.

lately ni sibok bebeno beli barang nak masuk u balik.

lately ni banyak sangat bende nak buat untuk urusan kemasukan ke u. mati setem lah. med chek up lah. xray lah.

lately ni byk penyakit hinggap. xpe. redha.

lately ni selalu kene bangun awal ;(

lately ni selalu dapat tgk match bola :)

lately ni tersangat rindu dekat kawan2 yg used-to-be-so-close-n-we-seems-like-strangers-now.

letely ni semangat untuk shopping gajet sangat membuak-buak. tapi bila mengenangkan duit aku yang mengalir deras bak air di lata kijang, terus terpadam niat aku.

lately ni sangat menyampah dengar lagu kat radio. suma lagu cam da abes modal. lirik nta hape2. sorry if the truth just hurt u.

lately ni otak aku sangat ligat berfikir mcm mana nak jadikan memasak sebagai aktiviti yang amat senang mcm kalau main cafe world tuh. (game kat fb) xtaw xpee. x masuk exam yep.

lately ni ecited nak masuk u balik. at the same time, hate to leave my home. afraid of repeating my bad history.

lately ni enjoying being single. ulala.

lately ni selalu menghabiskan masa dengan barangan elektronik.

dah penat. t aku wat post lain lagy ea :)

June 27, 2010

xde title 2

salam.
untuk menulis title je aku memerlukan hampir 20minit. hahaha. akhirnya aku pilih title tu. sebab isi post ni akan macam rojak lah. so, sangat tak sesuai kalau aku tulis satu title je.
haha. okay. kalau ade yang follow blog aku, mesti pelik dgn gaya penulisan aku kan? ini semua adalah mid life crisis. ehhhh. salah. i am not that old kayh? haha. aku still mencari identiti sendiri lagi ni. t kalau aku dah jumpa gaya yang suit dengan aku the i'll stick to it kay? haha

okay. nak start dengan ape yek? maybe dengan cerita dr. house aritu kot. korang tgk tak cite tu kat axn?aritu ade cite pasal sorg blogger active. dia tulis everything dalam blog dia smpai yang cite dalam kelambu pown dia publish. tak payah la aku terangkan ape as i believe that all the readers will automatically understand, aite? haha. tapi kannnn... dia punye penyakit takde kene mengena la dgn blog dia.aku pon tak paham ape motif aku tulis ni. hahaha. yang penting aku minat CSIs. espesially yang NY nyer series. walaupown mcm xde kene mengena la aku nyer fav tv show dgn aku nyer career-to-be (insyaAllah), tapi aku still minat. haha. ni pown aku tak taw kenapa aku tulis. alang- alang baca jela yep :)

sambung lagi. aku pernah cakap aku makin pendiam kan? itu kalo ko jumpa aku face-to-face la. but exceptional for those yang memang sangat rapat dengan aku tuh. then aku akan jadi cam popcorn perisa caramel yang dijual kat GSC itu. hahaha. kecoh tapi manis. awwwhhh. hahahaha. cam sengal.

topic lain lagi. seperti yang aku, kau dan semua sedia maklum, hampir kesemua remaja dekat mesia ni dah pegi dafta kat mne2 ipt kan? utk kes mcm aku, aku pon akan masuk u tapi lambat sikit dari yang lain yang sebaya aku. apa yang membuatkan aku seba tak puas hati pabila fb semakin sunyi. ahhhhhh. agak tension di situ yeeekkkk. lagi2 bila kawan seangkatan aku ramai yang dah uruskan kemasukan ke u nanti. aku lak, masih mcm ni. last minute ah der. baru challenging sikit. ye dok? aku rase kalo aku jawab camtu dengan parents musti aku boleh sampai ke singapore tanpa bayar memerlukan apa2 transport. muahahahaha.

ohoi. aritu kan aku ade la survey hp kan. aish. sumanya cam menggoda aku. so, aku amek pilihan utk tak beli mane2 pown dulu. hahaha. disebabkan MARA kasi elaun. so, aku pown bercadang utk membeli sebijik komputer sblm masuk 1st year. ouh. kalau lah cikgu BM aku baca ni mesti dia meraung sebab ingat kan dia dh berjaya didik aku dulu. hahahaha.

aku rase sampai sini je kot aku nak merepek. haha. see? aku dah tulis awaaaaaaaaaaaallll lagi yang post kali ni cam rojak. maafkan aku. haha

June 24, 2010

i hate you.

yes. i hate you. more than anything. i hate. i tried everything. everything to make you go away. i just want to vanish you. but you just dont get it. i told everyone that i hate you. you still dont understand.

i just want you to know. I HATE YOU SO MUCH. i simply want you to get out of my life. dont come and see me again. i hate it. your presence is a disaster for me.

so please,pimple. i hate you. so much.

June 21, 2010

UPSR dan PMR dimansuhkan

seperti yg ternyata di atas, ini adalah antara berita mutakhir. Namun, perkara ini masih dalam perbincangan bagi mencapai kata sepakat dari semua pihak. -sumber : berita harian online

okay. masing-masing ada pendapat sendiri bukan? di sini saya ingin mengetengahkan buah fikiran saya sendiri dengan mencuba sedaya upaya tidak menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

bagi saya, perkara ini tidak sepatutnya dilaksanakan. Jika diamati, UPSR dan PMR lah yang menjadi kayu ukur tahap pembelajaran sesetengah pelajar. seperti yang kita sedia maklum tentang peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya, apakah ini tidak memberi kesan kepada pelaksana sistem pemansuhan UPSR dan PMR? tidakkah pelajar terlalu keras untuk dibentuk apabila telah mencapai umur 17 tahun. memang benar tiada apa yang mustahil, namun jika difikir dengan logik akal kurniaan Tuhan, sudah pasti, kalian akan menyokong bahawa remaja lagi sukar dibentuk jika dibandingkan dengan anak kecil yang barumengenal dunia dan erti kehidupan.

Pasti ada yang tertanya-tanya, bagaimanakah kita mahu mengukur pencapaian anak-anak jika semuanya dimansuhkan? menurut Tan Sri Alimuddin Mohd Don, pencapaian pelajar hanya akan dikira melalui penilaian akhir sekolah dan mengatakan bahawa pembelajaran selama ini hanya berorientasikan peperiksaan.

Ingin saya mengetengahkan pendapat saya dalam hal ini. memang tiada kesalahan jika ingin menilai pelajar hanya berdasarkan penilaian akhir sekolah, tetapi sejauh manakah keberkesanan sistem pendidikan sekolah? adakah semua pendidik akan berlaku adil? atau adakah guru akan menurunkan tahap kesukaran soalan semata-mata ingin melihat rekod pelajar tidak dicemari dengan pen merah? jika perkara ini berlaku, bukan sahaja pelajar yang menerima kesannya, malahan kerajaan juga seharusnya mula menitikberatkan soal tempias yang bakal mereka hadapi. akan wujudlah lebih ramai pelapis negara yang tidak berkualiti, malahan yang lebih teruk berbanding generasi sebelumnya.

bukan mahu mencaci atau menghina kredibiliti pihak kementerian pelajaran, namun, individu yang bergelar warganegara Malaysia hanya khuatir tentang masa depan para pelajar. jika dahulu wujudnya peperiksaan PTS, ia juga dimansuhkan. sedangkan peperiksaan tersebut memberi peluang kepada ramai pelajar pintar untuk menjimatkan tempoh pelajaran. jika dahulu wujudnya pembelajaran matematik dan sains dalam bahasa inggeris, ia juga dimansuhkan. bukan mahu memperleceh usaha memartabatkan bahasa kebangsaan, namun, jika benar kerajaan mahu memperjuangkan pembelajaran yang tidak terlalu berorientasikan peperiksaan, kerajaan sepatutnya menerima fakta bahawa bahasa inggeris merupakan lingua franca dunia global pada masa kini. mengapa ia perlu dimansuhkan? bukankah ia mempermudah urusan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara? bukankah ia mempermudah anak muda memahami manual mesin yang dibekalkan dari negara luar? bukankah ia mempermudah bangsa pelapis ini untuk bertutur sesama mayarakat yang berbilang kaum mahupun para pelancong?

coretan minda saya tentang isu ini setakat ini sahaja.

namun, beberapa artikel di dalam akhbar berita harian ini juga berjaya menarik perhatian saya.

isu tentang seorang pelajar di kota bharu kelantan ditemui mati di hotel bajet. manakala seorang lagi pelajar lelaki yang dipercayai teman lelaki pelajar terbabit merupakan pelajar sebuah sekolah agama. pelajar perempuan itu didapati berlumuran darah dari pinggang ke bawah dan mati akibat pendarahan berlebihan kerana keguguran.

kejadian ini berlaku di kelantan. kelantan yang heboh diperkatakan sebagai mimbar Mekah. bukan kredibiliti pemimpin negeri itu yang ingin dicemuh. bukan juga guru sekolah agama yang ingin diletakkan beban. bukan juga ibu bapa yang ingin bersalah. namun, jari ini ingin dituding ke arah pelajar itu sendiri. bukannya ingin menujukan khas kepada Allahyarhamah yang meninggal namun coretan ini ditujukan umum kepada para remaja diluar sana.

fikirkan sejenak.

adakah pemimpin yang ingin dipersalah atas kebejatan gejala ini?
ternyata setegas manapun undang-undang yang dilaksanakan, ianya terpulang kepada individu itu sendiri.

adakah guru yang harus dipecat?
jika guru sudah puas menegur, ianya terpulang kepada individu itu sendiri untuk menerimanya atau tidak.

adakah ibu yang mengandung harus dicaci?
berapa ramaikah ibu bapa yang ingin melihat anak mereka hancur. saya yakin, ramaiyang mengatakan tidak bukan? jika sudah puas nasihat dan teguran diberi, ianya terpulang kepada individu itu sendiri.

banyak sudah alasan yang diberikan. kurang perhatian ibu bapa, kurang pendidikan agama, pihak berkuasa mengambil enteng dan macam-macam lagi.

persetan semua alasan. Jika benar pelajar itu mahu berubah, mengapa tidak mengambil langkah yang sesuai. jika ibu bapa tidak mempunyai masa, mengapa tidak berkongsi dengan kaunselor atau guru?jika kurang didikan agama, mengapa tidak mahu berlari ke perpustakaan dan merujuk kepada perkara berkenaan?

alsan demi alasan yang diberikan. jari yang menuding tidak pernah berhenti. mengapa tidak dituding ke arah diri sendiri? terima kesalahan dengan hati terbuka dan belajar untuk mengatasinya.


kehangatan bola semakin terasa bukan? namun sesetengah individu mengambil kesempatan dengan mengaut keuntungan melalui perjudian.

dengan harapan, kehangatan musim bola tidak memadam dan mengabui mata para penduduk bumi tentang isu israel di bumi gaza.

sekian.

June 18, 2010

kesah pulak.

ye. memang aku tengah sedih sekarang. siapa tak sedih bila apa yang diinginkan tak dapat bukan?apa yang jadi? meh aku cerita.

kalau dari kecil lagi aku memang nak jadi doktor, tapi bila aku dapat offer letter dari UTM under scholar MARA, untuk course engineering, aku terima. peluang datang sekali.

i start to enjoy engineering course.

padahal ramai tahu aku nak pergi belajar medic kat mesir.

then, i got a chance to attend an interview for JPA scholarship. i try. as what one of my best friend told me, "give it a try, it wont hurt you anyway". thanks bro ;)

then,

maybe i take for granted. i did not appreciate the opportunity given. serve my right.

just like a big huge massive rock crash down on me. 2.89? what the fish??? thats it. i need to face the fact that i am not that lucky and i am not that smart.

i cant proceed in engineering. it must be science course because of my pointer. it must be above 3.00. i knew it. i am disappointing myself and my family.

about JPA scholarship. i did not get for oversea. they offer me for local. in engineering.

i really hate when i need to be a grown-up and make a choice.

made up my mind. rejecting JPA. just like letting go my dream.

aku tak tahu aku kerja ape nanti. aku tak tahu. aku tak tahu kalau aku ambil kos math, apa yang aku akan dapat. aku tak tahu sama ada aku nak buat rayuan ke tak kat UTM nanti utk engineering. aku tak tahu. aku sedih sebab.

sebab. sebab.

ini bukan apa yang aku impikan. bukan. ;(

aku. dia. dan kamu.

everytime i saw your face. i hate it.
everytime i think of you. i hate it.
everytime i dream of you. i hate.
it is simply because you used to be so close to me and now you pretend like i never exist in your life. piece of shit.

there must be a reason why you dont come in future.

ala. mesti korg ckp aku hipokrit kan? sbb ade post aku sblm ni yg ckp psl shift your mind. at least aku takde ah dok meroyan k? haha. sbb tgh cuti ah aku pk psl menatang yg rremeh cmni. kalo tak, takde maknanye k?




June 15, 2010

how do they do it?

salam.

kan aku selalu cakap tentang cara kita fikir kan?

let me introduce to you my sister. i have two sisters. but now, i am talking about the eldest (aimi). maybe the older sister (amira) on next post ;p

hehe. okay. she (aimi) has a creative way to handle us ( my siblings)
let me give you example :

1. if my sis (amira) n i are having a fight. usually people will yell at us to stop. or at least babbling like my mom always did. ;p sorry. but then i am just telling u the truth. (besides, it is normal) Aimi has her own way to stop us. she came to us and watching us. when the tense already in the air, she will start her cheers to bring up more fights. let me describe to you how it works k?

amira : adik kemas ah baju ni. acik dah penat dah kemas kabinet ni.
me : pehal lak? adik pon dah de kemas bilik ni.
amira : pehal bahasa ko cantik sangat? tak reti cakap baik2 ke?
me : biala. (smbil jeling)

out of nowhere.here comes the voice.

aimi : YEAYYY..!! da start da start. gado lagi gado lagi. (smbil ajak angah (my bro) datang sekali tengok)
aimi : angah rase sape menang?
syafiq : angah bet acik ah.
aimi : ok. kalo camtu kakak bet adik menang.

look at the situation. if you are in my shoe. or my sis' shoe, how will you react. i did asked her before. why did you do that? and the answer is simple.

That Is Exactly What Satan Do When They See A Fight Between Muslims.

see? haha. one more. how you going to wake up your siblings?
if they are easily awake, it is not a problem, isn't it?
otherwise, it must end up with a fight. haha.

this is what my sis did.

aimi : adik bangun.
me : yeeee..(with eyes are still close)
aimi : adik bangun dik. dik bangun. dik bangun dik. dik bangun. dik bangun. bangunnn. dik bangun dik. (fastly repeat this with different intonation)

the results. "yelah...!! adik bangun ( bengang, capai towel)"
for my sis, mission accomplished.

very practical isn't it? please try this at home to make sure the techniques are effective. :)
btw, anout the fight, thats the old one. we rarely fight nowadays :) thank god. coz i really hate when i see my sis do her annoying-thing-to-stop-us-fighting thing.

June 14, 2010

^.^

i watch this song sang by michael buble on oprah moments *from oprah show*
ohoi. best sgt. rasa cam nak gi joget je depan tv. hahahaha.
(padahal sebelum ni dah pernah dengar dah kat fly fm. haha)

presenting michael buble with his song, HAVEN'T MET YOU YET. taraaaaaa..!!
(big roung applause) <== wat gaya oprah. (utk efek sebenar, sila klik link dibawah)

http://www.youtube.com/watch?v=7unVEEKvqmg

I'm not surprised, not everything lasts
I've broken my heart so many times, I stopped keeping track
Talk myself in, I talk myself out
I get all worked up, then I let myself down

I tried so very hard not to lose it
I came up with a million excuses
I thought, I thought of every possibility

And I know someday that it'll all turn out
You'll make me work, so we can work to work it out
And I promise you, kid, that I give so much more than I get
I just haven't met you yet

I might have to wait, I'll never give up
I guess it's half timing, and the other half's luck
Wherever you are, whenever it's right
You'll come out of nowhere and into my life

And I know that we can be so amazing
And, baby, your love is gonna change me
And now I can see every possibility

And somehow I know that it'll all turn out
You'll make me work, so we can work to work it out
And I promise you, kid, I give so much more than I get
I just haven't met you yet

They say all's fair
In love and war
But I won't need to fight it
We'll get it right and we'll be united

And I know that we can be so amazing
And being in your life is gonna change me
And now I can see every single possibility

And someday I know it'll all turn out
And I'll work to work it out
Promise you, kid, I'll give more than I get
Than I get, than I get, than I get

Oh, you know it'll all turn out
And you'll make me work so we can work to work it out
And I promise you kid to give so much more than I get
Yeah, I just haven't met you yet

I just haven't met you yet
Oh, promise you, kid
To give so much more than I get

I said love, love, love, love
Love, love, love, love
(I just haven't met you yet)
Love, love, love, love
Love, love
I just haven't met you yet

thank you to michael buble. thank you for entertain the readers of my blog. muahaha.
babai (tirai pun tutup)


June 12, 2010

today.

nak cte sket pe jadi hari ni. klaka. mara. suma lah.

okay. 1st, story time aku pergi beli short dress. or pape je lah yg korg pggl ni.
haa. yg cmni la. lebih kurang. ala. boleh pakai dgn inner or outer.

okay. 1st incident masa kat kedai tu adalah :
time aku tgh dok belek2 dress, sekumpulan perempuan lalu. linkungan umur cam tua 2 tahun or lebih dari aku. (approximate. of course aku tak tahu umo dia sebab aku x tanye k? ) aku dengar dengan jelas, terang lagi nyata, ada sorg tu ckp camni, " apasal hah de gak orang yg suke sgt baju cam apron ni?"
agak panas di situ ye. aku teringin je nak kasi dia rase sikit pelempang cap kasut crocs tiruan aku. tapi dia dah jalan dulu. takpe. jaga ko. haha

2nd : kat kedai yang sama

aku tgh konpius nak pilih blouse sedangkan mama lak cakap pilih satu. okay.. tu tak kesah lagi. aku ada 2 choice. wether nak pilih yang bunga2 or yang kale base hitam dgn corak putih.

saleswoman : (tgh membebel tak abes2 bagi aku cadangan sedangkan aku tak penah tanye dia pown )
aku : ma, nak pilih yang mane ni?
mama : ikut suka adik la. babah dh tggu. cepat sikit pilih.
saleswoman : akak rase adik pilih la kaler itam. itam sesuai sikit dgn adik.

pe ko rse kalo ko kat tmpat aku. adakah nak kasi dia lunch handbag aku? or biarkan. aku pandang mama. n mama pon serentak pandang aku. nasib baik aku sporting. aku dengan mama tergelak je. bengong tol.



hari ni gak perasmian sukma. n melaka jadi tuan rumah :) pergi la tengok kejap kat stadium hang jebat. apa yang betol2 menarik perhatian aku bukan abang hensem yg jadi sukarelawan. takkk. haha. tapi maskot kancil yang de byk2 tuh. haha. kalo kowg tgk time kat tv2 kowg taw ah kot. *mustahil. abes world cup cmne lakkk kan?* ade dua ekor kancil (maskot) ni cam terjal sikit. muahahahah. sumpah aku byk gelak. time perbarisan, of course lah ade lagu yang nak iring tu suma kan? haha. jgn byg kan muzik yg cam pbarisan selalu yg ala2 tentera tu. tapi ni irama malaysia. dua ekor maskot ut bley lak wat hal sendiri. berjoget. silat. paling tak boleh blah bila dowang ajak harimau (maskot brunei) menari and silat sekali. hahahaha. and everytime kontijen dari negeri2 lain masuk, of course ah dowang lambai2 kat audience kan? budak kecik sebelah aku dgn perempuan depan aku beriya-iya lambai. hahaha. aku dok kat situ bantai gelak je. ada gak atlet kat trek yg masuk perbarisan tu kecoh2 lambai kamera yg kat tepi, padahal kamera tu tak on pown. hakhakhak. ni aku tak tahu nak salahkan siapa. haha.


ada lagi menatang yang jadi hari ni. takkan la aku nak cite suma lak en? haha. btw, secrets make a woman woman. kan? :)

June 9, 2010

total craps.

salam. as the titile above.. u know how the content would be..

cuti start since middle of may till early july. but i think i had done nothing to my life right now. ingat kan nak belajar ambil lesen time cuti. tapi, pakcik tu awal2 lagi dah cakap yang aku xkan sempat habiskan masa cuti ni. ;(

baru tengok result, 2.89? what the fishhhh..!! xlepas nak amek engineering. ;(

cuti. tapi x rupa cuti. xde mmber nak lepak sama. suma dah ade kat U. ;(


i read about something and found this quote. if you can be alone and just with yourself, it means you love yourself.

maknanya sesiape kyg suka mencari publisiti atau dlm bhs remajanya mencapab *amaran : anda tak akan jumpa perkataan ini di dalam kamus dewan.* means orang tu tak cukup sayang diri sendiri. thats why they need others' attention. kan?

nasib baik dah selalu jadi lone ranger.

May 31, 2010

shift your mind.

salam. setelah sekian lama aku biarkan blog aku, kini aku kembali. yeahhhhh..! hehe.

berbalik kepada tajuk post aku kali ni. about shifting your mind. as a normal teenagers. of course. aku pown ade account facebook for sure. to connect me with others as i am losing my social skills nowadays. huhh. okay.

tapi apa yang buat aku rasa serba tak kena.. bila.. aku tengok ramai remaja macam aku yang menggunakan fb sebagai tempat untuk diorang jaja perhatian. i mean.. kalau yang perempuan try to attract yang lelaki and vise versa. maybe tak ramai kawan aku yang buat macam itu. tapi.. bak kata pepatah.. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. ye dok?hehe.

hurmm. shift your mind. will you? pesanan tulus ikhlas dari tuan punya blog ini yang tidak berlapik langsung lidahnya adalah : desperate sangatkah anda sampai nak jaja macam itu?

tapi. aku masih baik. so,, ayat aku yang agak beralas adalah. shift your mind. utk yg perempuan (those yg jaja je la) ,, aku nasihatkan. lebih baik ko fikir apa menu makan tengah hari atau bila kau nak uruskan baju kat mesin basuh mahupun bila ko nak basuh pinggan mangkuk.. daripada ko tukar status kat profile ko pasal mana2 lelaki yg penah dump ko or watsoeva. pleaseeee. kita ada maruah. maybe ko anggap benda itu biasa je kan? tapi bagi sesetengah pihak (aku tak kisah kalau ko nak cakap aku kolot ) nut then akui rasa benda tu tak patut. ok?

bagi yang lelaki. aku xtaw macam mana sangat nak nasihat kowg. hehe. lagipun aku tak nampak ramai lelaki yang wat macam ni pun kat fb. so, akhir kata, pandai2 ah nak hidup kat dunia. bak kata mak aku yang baru lepas operate : kita yang wat dia, bukan dia wat kita.

okay dah. salam :)

May 20, 2010

my friend and a story behind all that.

salam. ermm, first. dah kol 2.47. tapi aku blom packing utk esk agy. huhu. mati aku. kayh. this is not the main point. bese lah kalo crita mesti de intro dia kan? (walaupown intro cam xde kne mgena sgt)

okayyy. sblm aku start melalut agy, marilah ke isi post kali ni. seperti yg aku dah ckp dlm ati tapi belom aku tulis mahupown cakap, *bahahaha.. okay. aku melalut agy. * aku nak cerita siket psl mmbe aku. t aku btaw pe yg aku cbe smpai kan k?

ade sowg mmbe aku. nme die irine. skolah rndah sme dgn aku. dia pgawas dulu. tpi aku xtkot sbb aku bdk skema yg xwat salah. hahha. okay. setaw aku dia ni bese2 je. aku tgk cam ppuan bese je. 1 ari.. *jeng jeng jeng* aku dapat taw pasal dia. (ni bkn gosip liar) aku tgk fb dia. ni dia kalo kowg nk g kat fb dia.http://www.facebook.com/irinenadiamarcello. tgk friends bribu riban. pastu dia ade lak ni.

http://www.facebook.com/pages/Irine-Nadia-Marcello-Dot-Blogspot/118538314847802?ref=mf

huh. impressive kan? blom smpai klimaks agy ye saudara saudari.. okay. dia ade blog. n blog dia yg telah mjulang nme dia ke seantero malaysia. *hiperbola lak kawwww* http://irinenadia.blogspot.com/. ni blog dia.
ape yg mmbuatkan aku lg kagum adelah bila aku nmpak bilangan follower dia. 2000++ woooo.. aku 20 pown xsmpai agy. =.=" haha.. dan yg lbey mjatuhkan rahang aku adelah pabila aku taw dia g sydney. (bkn tu yg jatohkan rhg aku la) ANNNDDDDD dia dtemu ramah paper utusann.. sebab ape? jgn tnye aku. g tnye dia. haha. pastu. de magazine pown wat artikel pasal dia.
suma ni ade dia cte dlm blog dia.

kalo nak tengok content dia. aku rasa cam biasa je. jgn salah tafsir. bkn aku nak ckp dia ni bese2 je. takkk. mksd aku. pe yg dia ckp adalah perkara biasa. pasal life. minat. study. suma suma tu la,,but then.. sambutan luar biasa kann?? :)



....................................................................................................

okay. tu cte aku pasal dia. ni ape yg aku nk tulis. kalo diikutkan sifat aku sebagai manusia bese yg ade blog gak. TIPU glerr kalo aku ckp aku x jelesss tgk dia sukses camtu sbb kan blog dia.

TAPI..

ade 2 cara utk terima menatang ni.
mari kita mulakan dgn cara yg baik.

aku tgk blog dia. aku impress. sbb aku penah kenal dia. aku penah wujud dlm hidup dia. fyi. dia yg cntact aku dulu kat fb. meansss.. bkn mksdnye aku lg hot dri dia. takk. mksd nye.. even though dia da ade bribu kawan. tapi dia still x lokek utk tego aku dulu. :) which is 1 of the very good behaviour yg aku ske pd org yg pegang title kawan.

kenapa perlu jeles kalo org len sukses? aku nak kite buang mentaliti sampah ni. *thx madi sbb bg aku kosa kata yg cool gle ni* sebab aku tgk melayu ramai cmni. aritu aku nek teksi. pakcik tu dah BPULUH TAHUN jadi driver. sumanya gara2 mse dia kerja pjabat dulu, leklok mase career dia tgh memuncak.. ade owg g santau dia. g pe mnatang ah agy yg 'kenekan' org ni. haih. tolong matang kan fikiran anda. kalo sy boleh. kenapa tidak anda?



okay. cuba kalo aku g amek bad side nyer tindakan. aku g wat fake profile. curi suma gmba dia. tiru style dia tulis. wat blog bru. sebarkan fitnah pasal dia. ckp yg aku kne wat profile bru sbb dia g tru aku. huh. jahat tak? jahat kan? kan? taw tak mnusia cmni wujud? kalo kowg bca kat fb dia. de dia tulis yg ade org wat fake profile kat fb. n mgaku sbg dia.



aku tak phm kenapa perlu ade tindakan yg tak rasional camni. jangan jadikan ini yang mundurkan orang kita. mentaliti sempit. kenapa perlu jadikan pihak yg lebih baik tu sebagai musuh? kenapa tidak saingan? saingan utk capai btter achievement dri pe yg korg ade skrg. fikir jgka masa pjg pleaseee. please. sebab aku dah bosan dgn org yg cmni. aku rse kes buang bayi. kes anak luar nikah n byk agy gejala sosial bermula dari cara kita fikir. betulkan. jgn blk mcm kita jahiliah dulu. aku post menatang ni bkn sbb nk suruh bsaing blog spe lagi hebat. tapi aku nk kowg amek ape yg aku cbe smpaikan. ubah. cara fikir. insyaAllah. berjaya kelak dgn redhaNya :)

May 17, 2010

bagaimana nak atasi kecelaruan

salam. tajuk nak gempak. sebenarnya itu adalah satu persoalan. esok ade test fizik. aku study. aku try kuiz. bila aku try soalan past year aku jadi.. jadi.. jadi.. blank kowt. uggghhh.

Ya Allah. permudahkan urusan ku. aminnn~~

hemm.. aku xtaw kenapa. maybe sebab hormon tak berapa betol. or maybe otak tak berapa betol.kakak ade ajar. pe nak wat kalo tengah tension. humm. aku tengok pocoyo pown aku still tension. tolong la kuarkan perkara remeh dari pale otak aku.
okay. tibe2 aku teringat aritu aku tengok vid clip sakaratul maut. well. bende tu de gak memberi kesan kat aku. walaupown aku rse bnde tu de pros n cons die. but then lets judge the bad side later on kayh? aku sedar pe yang kita bawak time jumpa blk Sang Pencipta hanya kain kapan dan kita. ape yang kita buat mase lalu tulah yang akan beri kite kesan mase depan,

betol. pe yang orang selalu cakap, "ahhh. bende dah lepas. ko nak serabut pk agy watpe?"
as i said before. bende tu yg akan efek kita mase depan. ye dok?

btw., len orang len cara penyampaian. okay. ni nak lari topik sikit.aritu de kawan aku post kat fb,


Mu Sai Ros Hoi2!guru2 bkn ptt d hrgai staun skali tp stiap ari..sbb klu dorg x smpi kn ilmu tuh kte nie d anggp smph je..
hoi2!!

Yesterday at 12:47am via Mobile Web · ·
Nurul Amelia Mustaffa
Nurul Amelia Mustaffa
ckp lbey x gne. ko da wish cegu2 lom?
Yesterday at 1:05am ·
Mu Sai Ros
Mu Sai Ros
prlu ke ak wish?sdg kn rmi lg yg kt luar tuh akn ckp bnde yg sme kt ckgu2..so btter ak gne cara ak sndri - doa kn dorg je..
Yesterday at 7:00am
Zaraki Kenpachi
Zaraki Kenpachi
bajet ah..wish 2 sweet ckit..tnd kte prihatin yg ari ni ari guru..kalo stakat doa,ko cnfirm ke doa ko mkbul??sume org pun doakan ckg die..2 bkn cre ko..or ko doakan ckg2 ko stahun skali jeke??
4 hours ago
Fazly Azali
Fazly Azali
rlex zaraki kenpachi..
4 hours ago
Nurul Amelia Mustaffa
Nurul Amelia Mustaffa
masing2 de cara masing2 kan? so, bad. bia je die. sai. tpulng kat ko. btw. xsalah kan bg taw ckgu kte yg kte hargai dia? :)
4 hours ago ·
Hzfh Epa
Hzfh Epa
lantak la sai...
3 hours ago
Amir Luqman
Amir Luqman
sape hoi?
2 hours ago
Hzfh Epa
Hzfh Epa
kiter melayu sai...bg la salam..ni x..hoi2..ko igt ko pggl kambing ape?haih
2 hours ago
Farah Nisya D
Farah Nisya D
antara islam la bg salam..x semua melayu islam..
2 hours ago
Fazly Azali
Fazly Azali
btl2. ^^
2 hours ago
Amir Luqman
Amir Luqman
hahaha epa(xsengaje gelak)
2 hours ago
Zaraki Kenpachi
Zaraki Kenpachi
2la psal..ckp bkn men brapi..nk hoi2 plak..tnsion aq r..
2 hours ago
Hzfh Epa
Hzfh Epa
salam x semestinye ASSALAMUALAIKUM..salam sejahtera bole gak dkire ucapan salam..salam 1malaysia ke..salam gak namenye..
2 hours ago
Fazly Azali
Fazly Azali
btl gak. ^^ hak3
2 hours ago
Amir Luqman
Amir Luqman
wah epa:D
2 hours ago
Zaraki Kenpachi
Zaraki Kenpachi
salam HARI GURU!!!
2 hours ago

okay. sekarang aku xtaw cmne nak tulis cam bese balik. ahhh. lantak ahh. t aku belaja k? hahaha. okay. ape yg aku nak tekankan kat cni is.. cbe tgk cth kat atas. (sori kepada suma pihak yang terlibat sebab aku blom belaja cmne nak edit) ade macam2 gaya fikir kan? ape yang kite kene buat senang je. bila ade masalah. jangan simpan sorg2. ramai lagi kawan2 kite yg ade byk cara utk selesaikan probs kita. so? luv ur fren k? hahahaha. lari topik...



*sori. aku x belajar camne edit. t cuti aku promise aku akan atsi kenaifan ni oke?*